Uitzending
NOVA - 12-10-2006

12-10-2006

NOVA

723 x bekeken | 0 reacties
6
Ruzie in Europa
De verhoudingen tussen Frankrijk en Turkije zijn op scherp gezet nu het Franse parlement vandaag in een wet heeft vastgelegd dat de Armeense genocide door Turkije uit 1915 niet mag worden ontkend. Turkije heeft woedend gereageerd op het besluit van het Franse parlement. De Turken vinden het ronduit belachelijk. Ze hebben de afgelopen dagen daarover geen enkel misverstand laten bestaan. Pijnlijk voor de Turken is wel dat juist vandaag de Turkse schrijver Orhan Pamuk de Nobelprijs voor Literatuur krijgt. Want Pamuk heeft zich voor de Turkse rechtbank moeten verantwoorden omdat hij de Armeense genocide heeft erkend.

Pamuk wint Nobelprijs voor de literatuur
Orhan Pamuk heeft de Nobelprijs voor Literatuur 2006 gewonnen. Dat heeft de Zweedse Academie voor Wetenschappen meegedeeld. 'In zijn zoektocht naar de melancholieke ziel van zijn geboortestad heeft Pamuk nieuwe symbolen voor de botsing en interactie van culturen ontdekt', aldus de Academie. Een portret.

Britse komiek als Kazachstaans verslaggever
De wereldberoemde Engelse komiek Sacha Baron Cohen is van vele markten thuis; in zijn tv-shows ontregelt hij als Ali G. de groten der aarde, als filmster neemt hij de wereldpolitiek op de hak en als popster scoort hij een hit. Maar altijd heeft hij de lachers op zijn hand. Ook in zijn nieuwe film waar hij als Kazachstaans verslaggever Borat in Amerika rondreist en daarbij een beeld schetst van zijn land, waar ze in Kazachstan woedend over zijn.

Deze uitzending van het programma NOVA is uitgezonden op donderdag 12 oktober door de VARA, de NPS en de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie