Uitzending
NOVA - 18-10-2006

18-10-2006

NOVA

1066 x bekeken | 0 reacties
8
Onderzoek naar biologische oorzaken crimineel gedrag
Waarom gaat de ene jongen het criminele pad op en de andere niet? Zijn het sociale factoren, een ongelukkige jeugd, armoede, of zijn er ook biologische oorzaken? Het is een heikele wetenschappelijke kwestie met grote maatschappelijke implicaties. Eind jaren zeventig kwam het tot de grootste na-oorlogse wetenschappelijke rel toen criminoloog Wouter Buikhuisen dit wilde gaan onderzoeken. Toen ging het niet door. Maar tijden zijn veranderd. Vandaag promoveerde onderzoeker Arne Popma op onderzoek naar biologische oorzaken van crimineel gedrag. Precies hetzelfde wat Buikhuisen destijds voorstelde, maar niet voor elkaar kreeg. Wouter Buikhuisen reageert in de studio.

Grootscheeps onderzoek brandveiligheid
Er komt een groot onderzoek naar de brandveiligheid van alle gevangenissen in Nederland. Het kabinet heeft hiertoe besloten naar aanleiding van het rapport over de Schipholbrand van de Onderzoeksraad voor Veiligheid onder leiding van Pieter van Vollenhoven. Dat bleek vandaag uit de brief waarin het kabinet reageert op dat rapport. In de studio reageert minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin.

Presentatie: Clairy Polak.

Deze uitzending van het programma NOVA is uitgezonden op woensdag 18 oktober door de VARA en de NPS. Te gast was Ernst Hirsch Ballin. De presentatie was in handen van Clairy Polak.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie