Uitzending
NOVA - 12-1-2009

12-1-2009

NOVA

1148 x bekeken | 0 reacties
6
Milieucriminelen misbruiken lakse houding overheid
Sloopschepen vol met asbest, mest die meters diep de grond inloopt en gevaarlijke chemicaliŽn die in het water worden geloosd. Op grote schaal worden milieumisdrijven gepleegd. Tientallen bendes maken zich schuldig aan milieumisdaden. De strafmaat is zo laag dat criminelen zich niet laten afschrikken want er is goud geld mee te verdienen. Dit zegt korpschef Bert Wijbenga vanavond in NOVA. Wijbenga is in de Raad van Hoofdcommissarissen verantwoordelijk voor de milieuportefeuille. Een Kamermeerderheid van PvdA, VVD en CDA eist dat er hogere straffen komen op milieucriminaliteit. "Er zijn tientallen milieubendes actief. Het feit is dat er te veel gemakkelijke kansen liggen voor criminelen om met een gefalsificeerd formulier, of een niet compleet dossier, heel veel voordeel te behalen. Door bureaucratie en papieren rompslomp maken we het bendes veel te makkelijk", aldus Wijbenga in NOVA. "Milieucriminelen moeten niet anders behandeld worden dan harddrugscriminelen. De pakkans moet hoger en de strafmaat moet bedreigender". "Ik denk dat er hogere straffen en ook een hogere pakkans moet komen. Gemeentes moeten worden aangesproken op hun handhavende rol. Als de gemeentes dat niet doen dan is het een kwestie van naming en shaming. Dat betekent dat er lijsten moeten komen van gemeentes die het laten afweten met de handhaving van milieucriminaliteit", aldus PvdA-Kamerlid Jan Boelhouwer. Milieurechercheur Renť van Boxel van Rotterdam-Rijmond: "We komen echt mensen tekort. We zien dingen in de afvalstoffensector waar we geen mankracht voor hebben, gesjoemel met afvalstoffen, ontwijken van goede verwerkingsmethoden en uiteindelijk het wegmoffelen van afval". "Milieuminister Jacqueline Cramer praat steeds over criminaliteit, alleen moet zij nu eens duidelijk zeggen: we gaan het samen met justitie nu eens aanpakken. Wij maken van milieucriminaliteit een prioriteit. Ik vind het onaanvaardbaar als het zo'n troep wordt in het land", stelt Helma Neppťrus (VVD).

De laatste persconferentie van George W. Bush
Op 20 januari wordt Barack Obama beŽdigd als president van de Verenigde Staten. Na acht jaar George W. Bush neemt Amerika daarmee officieel afscheid van de minst populaire president uit haar geschiedenis. Vandaag gaf president Bush zijn laatste persconfentie. Tijdens de persconferentie zei Bush dat er alleen een langdurig staak-het-vuren in de Gazastrook kan worden gerealiseerd als Hamas stopt met het afvuren van raketten in IsraŽl. Ook zei hij dat een belangrijke taak voor president Obama is om een nieuwe aanval op Amerika te voorkomen. Volgens Bush zijn Noord-Korea en Iran nog steeds gevaarlijk. Vanuit Washington commentaar van politieke journalist David Corn.

'Onderzoek Irak nodig'
Het achtervolgt minister-president Balkenende: zijn verzet tegen een onderzoek naar de redenen om in 2003 de invasie in Irak politiek te steunen blijft een issue. Het 'niet onderzoeken' was een breekpunt voor het CDA tijdens de formatiebesprekingen in Beetsterzwaag. En vice-premier Wouter Bos ging daar destijds mee akkoord om toch maar een coalitie te kunnen vormen. Maar sindsdien blijft de verontwaardiging over het uitblijven van een onderzoek groot en wordt die steeds groter. Gisteren waren het vijf oud-ministers van Buitenlandse Zaken - Ben Bot (CDA), Hans van den Broek (CDA), Jozias van Aartsen (VVD), Hans van Mierlo (D66) en Max van der Stoel (PvdA) - die tijdens een Volkskrantdebat opnieuw tegen de premier tekeer gingen.

Malkovich verfilmt roman Arnon Grunberg
De Amerikaanse acteur John Malkovich gaat de verfilming van 'De geschiedenis van mijn kaalheid', de roman van Arnon Grunberg, produceren. Dat zegt Malkovich in een gesprek met NOVA College Tour. De opnames van NOVA College Tour vonden gisteren plaats.

Deze uitzending van het programma NOVA is uitgezonden op maandag 12 januari door de VARA, de NPS en de NOS. Te gast was John Malkovich.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie