Uitzending
Nieuwsuur - 3-5-2019

3-5-2019

Nieuwsuur

356 x bekeken | 0 reacties
6
Nederlandse techbedrijven en Chinese spionage
China is een wereldmacht op het gebied van high-tech en een grootleverancier van hoogopgeleide technici. Niet altijd respecteert het land het intellectueel eigendom van bijvoorbeeld Nederlandse bedrijven. Maar ondanks het risico op economische spionage, kan Europa China als afzetmarkt simpelweg niet links laten liggen, Hoe moet Nederland met de kansen en bedreigingen van China omgaan? In de studio praten we met Maaike Okano Heijmans van het Clingendael Instituut. Zij is expert op het gebied van economische diplomatie en internationale betrekkingen in Oost-AziŽ.

Palliatieve sedatie en huisartsen
In 2013 wijkt huisarts Nico Tromp af van de richtlijnen om een stervende kankerpatiŽnt acuut palliatief te kunnen sederen. Nadat zijn coassistent dit meldt bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, wordt Tromp beschuldigd van moord. Korte tijd later maakt hij een einde aan zijn leven. Over de zaak is een documentaire gemaakt. In de film zien we voor het eerst fragmenten uit de dossiers, inclusief het politieverhoor van Nico Tromp. Wat zijn de gevolgen voor huisartsen en palliatieve sedatie? Nieuwsuur spreekt met Kees Besse, anesthesioloog van het Radboudumc en met huisarts Florien van Heest.

De presentatie was in handen van MariŽlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op vrijdag 3 mei door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie