Uitzending
Nieuwsuur - 29-4-2019

29-4-2019

Nieuwsuur

391 x bekeken | 0 reacties
6
Forum voor Democratie: Paul Cliteur lijstwoordvoerder
De met het partijbestuur in onmin geraakte Henk Otten mag voor Forum voor Democratie plaatsnemen in de Eerste Kamer, maar is niet meer de beoogd fractieleider. Paul Cliteur, de nummer twee op de lijst, neemt tot in ieder geval de installatie van de fractie op 11 juni het woordvoerderschap van de kandidatenlijst op zich. De top van de partij en alle kandidaat-Eerste Kamerleden, behalve Henk Otten zelf, waren gisteren bijeen.

Dat heeft tot een verklaring geleid waarin staat dat Otten in het 'licht van de gerezen vertrouwensbreuk' geen 'geschikte kandidaat geacht wordt voor het lijstwoordvoerderschap'. * Hotel Mumbai: nieuwe film als hommage aan hotelpersoneel dat levens redde tijdens aanslag. Hotel Mumbai gaat over de jihadistische aanslag op het Taj Mahal-hotel in India, nu ruim tien jaar geleden. Het is een hommage aan het hotelpersoneel dat met gevaar voor eigen leven het aantal doden wist te beperken tot 31. Op 2 mei gaat de film in première. Nieuwsuur spreekt in India over de film met een gast die de slachting overleefde en met de toenmalige chef-kok Hermant Oberoi, die een centrale rol heeft in de film. * Wat bewoog voormalig geradicaliseerde mannen om te deradicaliseren? Radicalisering van extreemrechts aan de ene kant tot jihadisten aan de andere kant. Nieuwsuur spreekt met twee voormalig geradicaliseerde mannen, mat Jason Walters en met Tom Olsen. Jason Walters was vijftien jaar geleden lid van de Hofstadgroep, een radicaal-islamitisch, terroristisch netwerk. De Noorse Tom Olsen kreeg al tijdens zijn vroege tienerjaren sympathie voor extreemrechts gedachtegoed, en gaf in de jaren 90 leiding aan een groep neonazi's in Noorwegen. Wat bewoog hen om te deradicaliseren? Wat zijn de verschillen? En zijn er ook overeenkomsten? Deze reportage is onderdeel van een tweeluik. Deel 1 ging over het proces van radicalisering.

In deze uitzending van Nieuwsuur waren Jason Walters en Paul Cliteur te gast. De presentatie was in handen van Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op maandag 29 april door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie