Uitzending
Nieuwsuur - 8-5-2019

8-5-2019

Nieuwsuur

340 x bekeken | 0 reacties
6
Beurssucces voor vleesvervangers
De beursgang van het Amerikaanse vleesvervangersbedrijf Beyond Meat is een groot succes; de koers is als een komeet omhooggeschoten. De plantaardige burgers, gemaakt met gele erwten en bietensap (voor het spoortje vleesbloed), sissen en smaken bijna als gewoon vlees, zeggen kenners. Wij gaan langs bij een chef-kok en spreken onze economisch duider Mathijs Bouman.

Waar moet Bashir worden berecht?
Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag wil de oud-dictator Omar al-Bashir berechten voor onder meer genocide in Darfur. Maar het Sudanese leger weigert de oud-president over te dragen en wil hem liever in eigen land voor een rechtbank brengen. Sudanese burgers zijn verdeeld. Een deel vertrouwt het ICC niet, anderen vertrouwen de eigen rechters niet. Veel Sudanezen die tegen Bashir demonstreerden, staan net zo wantrouwig tegenover de nieuwe militaire machtshebbers. Een reportage van Bram Vermeulen en een gesprek met auteur Tjitske Lingsma. Zij schreef een boek over het Strafhof: All Rise: De grote ambities van het Internationaal Strafhof en de weerbarstige werkelijkheid.

Libanon 'beste van slechtste' voor lhbt'ers
Homoseksualiteit is strafbaar in een groot deel van het Midden-Oosten. Ook in het relatief liberale Libanon, waar de wet nog steeds 'tegennatuurlijke seks' verbiedt. Tegelijkertijd vind je in hoofdstad Beiroet genoeg gayclubs en homovriendelijke bars. In de uitzending een reportage waarin Libanese gays vertellen over de complexe situatie.

In deze uitzending van Nieuwsuur was Mathijs Bouman te gast. De presentatie was in handen van MariŽlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op woensdag 8 mei door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie