Uitzending
Nieuwsuur - 28-4-2019

28-4-2019

Nieuwsuur

301 x bekeken | 0 reacties
6
Hoe werkt het proces van radicalisering?
Naast de aanslag op de Amerikaanse synagoge liggen ook de aanslagen in Utrecht, Nieuw-Zeeland en natuurlijk Sri Lanka nog vers in het geheugen. Allemaal gepleegd door verschillende soorten daders. In Utrecht was het een man met mogelijk jihadistisch motief, in Christchurch zorgde een extreemrechtse terrorist voor tientallen doden en in Sri Lanka lijkt er een groot netwerk van leden van radicale moslimgroeperingen achter de aanslagen te zitten. Hoe kwamen al deze mannen tot hun daad? Hoe werkt het proces van radicalisering? We spreken met een van de eerste jihadisten in Nederland: Jason Walters. En in Noorwegen met een neo-nazi die jarenlang extreem gewelddadig was.

Radicaal rechts gooit hoge ogen in Spanje
Miljoenen Spanjaarden brengen hun stem uit voor de verkiezingen van het Congres van Afgevaardigden (vergelijkbaar met onze Tweede Kamer) en de Senaat. De sociaal-democratische PSOE, de partij van premier SŠnchez, staat het hoogst in de peilingen, op enige afstand gevolgd door de conservatieve Partido Popular. Opvallend bij deze verkiezingen: het radicaal rechtse Vox doet voor het eerst mee. De nieuwe partij haalt in de peilingen zo'n tien procent van de stemmen. De partij is vooral een nationale eenheidspartij, fel tegen de separatistische partijen in CataloniŽ en Baskenland. Een portret van deze partij. Met correspondent Rop Zoutberg bespreken we de eerste verkiezingsuitslagen.

In deze uitzending van Nieuwsuur waren Jason Walters en Rop Zoutberg te gast. De presentatie was in handen van MariŽlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op zondag 28 april door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie