Uitzending
Nieuwsuur - 11-10-2020

11-10-2020

Nieuwsuur

270 x bekeken | 0 reacties
6
Verzet in andere landen
Nu de coronacrisis aanhoudt groeit ook in sommige andere landen het verzet tegen het beleid van de overheid. Nieuwsuur kijkt over de grens hoe het daar gaat. Gisteren ging het over de oplopende spanning tussen Parijs en Marseille, vandaag richten we de blik op Duitsland. Duitsland wordt gezien als een land om een voorbeeld aan te nemen; het land komt relatief goed door de coronacrisis, zo lijkt het vanaf hier. Maar ook daar is het verzet tegen de maatregelen aanzienlijk. Iedere week gaan er duizenden demonstranten de straat op, zogeheten 'Querdenkers' - dwarsdenkers.

Armoede neemt snel toe door pandemie
Voor het eerst in twintig jaar neemt het aantal mensen dat in extreme armoede leeft weer toe. Dat komt mede door corona, maakte de Wereldbank eerder deze week bekend. Volgens Nobelprijswinnaars Esther Duflo en Abhijit Banerjee is het tijd dat er actie wordt ondernomen. Meer dan honderd miljoen mensen wereldwijd leven van minder dan 1,60 euro per dag. Op korte termijn zal hun situatie verslechteren. 'Wereldwijd is het niet zo dat corona armere landen meer heeft getroffen of dat er meer besmettingen zijn', zegt Esther Duflo. 'Maar het effect van de economische crisis is vele malen groter in die landen.'

De presentatie was in handen van MariŽlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op zondag 11 oktober door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie