Uitzending
Nieuwslicht - 29-10-2008

29-10-2008

Nieuwslicht

1047 x bekeken | 0 reacties
6
Verliest Obama de verkiezingen omdat hij zwart is? De grote angst van veel Obama-aanhangers is dat twijfelende blanke kiezers op het beslissende moment in het stemhokje hun onderbuik laten spreken en toch op de blanke John McCain gaan stemmen. Maar wat zijn die onderbuikgevoelens? Met behulp van de 'impliciete associatietest' is dat te meten. Nieuwslicht neemt de proef op de som met presentator Menno Bentveld en de cabaretiers Dolf Jansen en Murth Mossel. Hebben zij onbewust ook een voorkeur voor een blanke president? Verder de resultaten van een groot onderzoek onder 20.000 Amerikanen waaruit blijkt dat er heel wat kiezers zijn die zeggen te stemmen op Obama maar die onbewust een voorkeur voor McCain hebben.

Kunnen de bekeuringen voor te hard rijden worden verscheurd? Een rechter sprak onlangs een automobilist vrij die volgens de trajectcontrole te hard had gereden op de A10 rond Amsterdam. De man probeerde met gegevens van zijn navigatiesysteem aan te tonen dat hij de maximum snelheid niet had overtreden. Betekent dit nu dat trajectcontroles onbetrouwbaar zijn en de bekeuringen weggegooid kunnen worden? Alles wat nog niet bekend is over trajectcontroles.

Ongevaarlijke en vroege test voor Downsyndroom binnen handbereik. Zwangere vrouwen kunnen op dit moment pas laat in de zwangerschap laten testen of hun kind het syndroom van Down heeft en die (vlokken)test is ook nog gevaarlijk voor het kind. Maar nu is er een nieuwe test en alles wat je daar voor nodig hebt is een beetje bloed van de moeder. Onderzoekers in Amerika konden daarmee bij negen zwangere vrouwen het syndroom van Down met grote zekerheid aantonen. Aan de universiteit Leiden wordt nu geprobeerd de Amerikaanse resultaten te bevestigen. Als dat lukt is een ongevaarlijke en vroege test voor het Downsyndroom binnen handbereik. En met de test kan men onderzoek doen naar nog veel meer (erfelijke) ziektes.

Presentatie: Menno Bentveld.

In deze uitzending van Nieuwslicht waren Dolf Jansen en Murth Mossel te gast. De presentatie was in handen van Menno Bentveld. Deze uitzending van het programma Nieuwslicht werd uitgezonden op woensdag 29 oktober door de VARA en Human.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie