Uitzending
Nieuwslicht - 23-2-2008

23-2-2008

Nieuwslicht

963 x bekeken | 0 reacties
6
Menno test militaire TomTom om friendly-fire te voorkomen
Onlangs kwamen twee Nederlandse militairen om door kogels van hun collega's. Het ministerie van Defensie wil vanaf 2011 enkele duizenden infanteristen uitrusten met een communicatie- en informatiemodule, waarmee ze in een scherm kunnen zien waar zijzelf en hun medestrijders zich bevinden. Dat systeem moet het risico van friendly-fire verkleinen. Amateur-soldaat Menno Bentveld laat voor het eerst zien hoe dit systeem werkt.

Uitslapen goed voor kinderen
Zijn kinderen 's ochtends gewoon moe, of is er iets anders aan de hand? Wetenschappers denken het laatste en vinden dat de schooltijden aangepast moeten worden aan het bioritme van de leerlingen. Op de Oosterweide, een basisschool in Den Haag, doen ze dat al. Met de verborgen camera onderzochten we of kinderen 's ochtends vroeg echt minder goed presteren dan later op de dag.

Geheugendetector
De Amsterdamse politie gaat binnenkort experimenteren met een geheugendetector. De kans dat je als Nederlander met een leugendetector te maken krijgt wordt steeds groter. Nu al worden tbs'ers in de Van Mesdagkliniek in Groningen aan de leugendetector gelegd, maar ook particuliere recherchebureaus gaan er gebruik van maken. De Amsterdamse politie gaat een iets ander apparaat, de geheugendetector, op vrijwillige basis inzetten tijdens de opsporing, maar wilde over deze zaak nog niet veel loslaten. Menno Bentveld beroofde daarom een juwelierszaak in Gent. Samen met Bruno Verschuere, onderzoeker aan de Universiteit van Gent, zet hij de voor- en de nadelen van de geheugendetector op een rij.

En verder: een kaketoe uit Indiana met spectaculair ritmegevoel en in het bizarre experiment de passie van Charles Darwin, de bedenker van de evolutietheorie, voor de regenworm

Presentatie: Menno Bentveld.

Deze uitzending van het programma Nieuwslicht is uitgezonden op zaterdag 23 februari door de VARA en Human. De presentatie was in handen van Menno Bentveld.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie