Uitzending
Nieuwslicht - 21-1-2009

21-1-2009

Nieuwslicht

1113 x bekeken | 0 reacties
6
Elektrische sonde in hoofd vermindert dwangstoornissen. Sander waste duizenden keren per dag zijn handen. Door een paar ingeplante elektroden in zijn hoofd is deze dwanghandeling sterk verminderd. Met behulp van elektriciteit je gedrag veranderen. Dat klinkt onaantrekkelijk, maar het kan de oplossing zijn voor mensen met een dwangstoornis. De behandeling heet 'diepe hersenstimulatie' en wordt ook wel de hersenpacemaker genoemd. Is deze nog experimentele behandeling van een doorbraak in de psychiatrie? En is het in de toekomst ook de oplossing voor depressiviteit of verslavingen zoals roken?

De ruimtereizen van Obama. Obama wil naar Mars, net als zijn voorganger Bush. In de parade bij de inauguratie rijdt daarom een maanwagen mee, om te laten zien dat hij serieuze ruimteplannen heeft. De maanwagen is nodig voor een basis op de maan en vanuit die basis kunnen we straks naar Mars. Maar wat is er eigenlijk te halen op Mars? Dat weten we nog niet precies, maar dankzij een paar wakkere robots die er nu precies vijf jaar rondrijden weten we wel een stuk meer. Een overzicht van vijf jaar Marsverkenning en de vraag hoe Obama daarmee verder zal gaan.

Menno Bentveld op de elektrische scooter. Elektrische scooters stoten minder fijnstof en CO2 uit dan gewone scooters die op benzine rijden. Toch rijden er nog maar een paar rond in Nederland. De grootste problemen zijn de accu's en de prijs. Accu's zijn nu nog duur, hebben te weinig capaciteit en het duurt te lang om ze op de laden. De nieuwe lithium accu's lossen echter de meeste van die problemen op. Menno Bentveld neemt de proef op de som.

Slechtere leerprestaties door geringe verstoring van slaap. Zonder slaap ga je dood. Maar uit onderzoek aan de Vrije Universiteit blijkt dat ook licht slapen slecht is voor de gezondheid. Mensen, waarbij de diepe slaap in het lab verstoord werd, konden minder goed nieuwe dingen onthouden dan mensen die ongestoord sliepen. Door te slapen onderhouden mensen hun geheugen. Zelfs een lichte v

Presentatie: Menno Bentveld.

De presentatie was in handen van Menno Bentveld. Deze uitzending van het programma Nieuwslicht werd uitgezonden op woensdag 21 januari door de VARA en Human.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!