Uitzending
Nieuwslicht - 12-11-2008

12-11-2008

Nieuwslicht

1284 x bekeken | 0 reacties
6
Vrouwen maken twee keer zoveel winst bij Deal or no deal. Mannen nemen meer risico's en zijn optimistischer dan goed voor ze is. Bij uitstek eigenschappen die de kredietcrisis hebben aangezwengeld. Dat blijkt uit onderzoek van professor Esther-Mirjam Sent van de Radboud Universiteit Nijmegen. De hoogleraar Economische theorie analyseerde speciaal voor Nieuwslicht 120 afleveringen van het televisieprogramma Deal or no deal. Daaruit bleek dat vrouwelijke deelnemers minder risico's namen dan de mannen en met gemiddeld twee keer zoveel prijzengeld naar huis gingen. Nieuwslicht vroeg Ruud van den Bos van de Universiteit Utrecht hoe het kan dat mannen méér onverantwoorde risico's nemen. Uit psychologische tests blijkt dat mannen zonder stress beter risico's inschatten dan vrouwen. Maar mét stress waren de vrouwen beter. Nieuwslicht wilde dat wel eens zelf zien en deed een experiment.

Robot roofvogel verjaagt vogels op vliegveld. Bij een noodlanding van een vliegtuig van Ryanair zijn afgelopen maandag in Italië vijf mensen lichtgewond geraakt. Het toestel kwam in de problemen doordat een zwerm spreeuwen in de motor terecht was gekomen. Dit soort incidenten kan vermeden worden door de vogels weg te jagen van de vliegvelden met een robotvogel. Uitvinder van deze roofvogel is Robert Musters, hij is valkenier van beroep en kon de robotvogel perfectioneren door goed te kijken naar zijn eigen vogels. Vliegvelden en vuilstortplaatsen zijn geïnteresseerd in zijn vinding, want andere vogels vluchten massaal voor zijn robotvogel.

Deep packet inspection: Internet zonder spam en virussen, maar ook zonder privacy. We willen graag internet zonder virussen, zonder diefstal van persoonlijke gegevens en zonder ongewenste mail. Daarvoor moet wel al ons internetverkeer bekeken worden, dus ook de inhoud van onze mail. De techniek is er nu klaar voor en heet Deep Packet Inspection. Maar het is de vraag of dit wenselijk is?

Presentatie: Menno Bentveld.

Deze uitzending van het programma Nieuwslicht is uitgezonden op woensdag 12 november door de VARA en Human. Te gast was Esther-Mirjam Sent. De presentatie was in handen van Menno Bentveld.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee