Uitzending
Nieuwslicht - 14-1-2009

14-1-2009

Nieuwslicht

1340 x bekeken | 0 reacties
7
Menno Bentveld rijdt onder invloed van XTC en drank. Sommige mensen denken dat een pilletje het versufte gevoel van alcohol weghaalt en dat ze er weer helder van worden. Dat klopt, maar het gevolg is wel dat ze roekeloos en levensgevaarlijk gaan autorijden. Dit bleek bij rijproeven in een simulator en op een testcircuit met Menno Bentveld onder invloed van MDMA (XTC) en alcohol. XTC beïnvloedt de afgifte van adrenaline en serotonine in de hersenen. 'Door adrenaline kreeg Menno het idee dat hij hard moest rijden, dwars door rode stoplichten en rechts langs files. Door de serotonine vond hij dat niet eng, maar juist heel leuk', zegt Karel Brookhuis, hoogleraar verkeerspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Uit eerder onderzoek in Tilburg bleek 10% van de nachtelijke chauffeurs onder invloed van drugs te zijn. Toch zijn er nog geen regels voor, omdat men niet weet wat de precieze effecten op het rijgedrag zijn. Op basis van een groot Europees onderzoeksproject (DRUID) moeten deze regels alsnog worden opgesteld.

Rijden op aardgas niet beter voor het milieu dan rijden in een moderne diesel. 2009 moet het jaar worden van aardgas als autobrandstof. Met tientallen miljoenen euro's subsidie stimuleert de overheid het omschakelen naar de brandstof die we vooral kennen van het gasfornuis. Aardgas zou schoner zijn dan benzine en diesel. Uit onderzoek van TNO in samenwerking met Nieuwslicht blijkt dat aardgas op het gebied van CO2 viezer is dan diesel en dat de milieuwinst op het gebied van smogvorming niet al te groot is. Dat roept de vraag op: is al dat geld voor aardgas als autobrandstof gerechtvaardigd?

Zou u een betrouwbare getuige zijn? Nieuwslicht laat een korte scène zien in een hotel in de Amsterdamse binnenstad, waarbij een pistool wordt overhandigd. Kan iemand precies navertellen wat daar gebeurde? Onderzoekster Geralda Odinot van de Universiteit van Leiden liet proefpersonen kijken naar scènes uit het VARA-programma 12 Steden, 13 Ongelukken en stelde de g

Presentatie: Menno Bentveld.

Deze uitzending van het programma Nieuwslicht is uitgezonden op woensdag 14 januari door de VARA en Human. De presentatie was in handen van Menno Bentveld.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee