Uitzending
Nieuwslicht - 8-10-2008

8-10-2008

Nieuwslicht

727 x bekeken | 0 reacties
6
Draagbare simulator voor vliegtuiglawaai. Hoe hinderlijk is het geluid van overkomende vliegtuigen? De luchtvaartsector wil af van de wettelijke geluidsgrenzen om de groei van Schiphol in toom te houden. Tot ongenoegen van de omwonenden van de luchthaven. Maar kunnen bestuurders zich eigenlijk wel voorstellen hoe hinderlijk het lawaai van die vliegtuigen is? Een draagbare simulator van Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium maakt het mogelijk om overal (ook in de Haagse bestuurskamers) precies te ervaren hoe hinderlijk vliegtuiglawaai is en wat het effect is van maatregelen om de overlast te beperken. Menno Bentveld neemt de proef op de som.

Nieuwslicht stond naast instortende dijk. Een derde van onze dijken is niet veilig genoeg zoals in het verleden al enkel malen bleek. Ophoging van de dijken is niet altijd een oplossing. Er is meer nodig. Twee weken geleden werd in Groningen het IJkdijk experiment uitgevoerd. Een nagebouwde dijk volgestopt met hoogwaardige meetapparatuur stortte in. Onderzoekers hopen er zo achter te komen hoe je kan voorspellen wanneer een dijk gaat bezwijken. Volgens betrokken wetenschappers was het experiment een succes. Maar wat werd er nu gemeten? Struikelen we straks tijdens wandelingen over sensoren en snoertjes uit de dijk? Nieuwslicht was als enige bij het experiment aanwezig.

Medicijnonderzoekers geschokt. Uit onderzoek waaraan ook de Leidse onderzoeker Ad IJzerman meewerkte blijkt dat onderzoekers al jarenlang een verkeerd beeld hebben van de manier waarop medicijnen werken. Medicijnen worden tegenwoordig achter de computer ontworpen door moleculen als legoblokjes in elkaar te passen en omdat nu duidelijk is dat één van die legoblokjes er heel anders uitziet, lijkt jarenlang onderzoek naar nieuwe medicijnen voor niets geweest.

Verder dino's als huisdier, sumo-worstelaars met herpes gladitorium en flightsimulator voor fruitvliegen.

Presentatie: Menno Bentveld.

Deze uitzending van het programma Nieuwslicht is uitgezonden op woensdag 8 oktober door de VARA en Human. De presentatie was in handen van Menno Bentveld.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble Black Five Days 5 dagen écht de beste aanbiedingen Bekijk nu!