Uitzending
Nieuwslicht - 28-1-2009

28-1-2009

Nieuwslicht

809 x bekeken | 0 reacties
6
Wat herinneren kinderen zich later van het drama in België? De kinderen die het Belgische crèchedrama overleefden, waren allemaal erg jong. Zullen zij zich het drama dat zich die dag afspeelde nog kunnen herinneren als zij ouder zijn? Volgens hoogleraar Neuropsychologie Jaap Murre ontstaan er geen expliciete herinneringen, omdat de hersenen daar nog niet rijp voor zijn, maar er kunnen wel onbewuste herinneringen worden opgeslagen.

De Herschel ruimtetelescoop. Bijna is hij klaar om gelanceerd te worden en daarna drie jaar lang beelden te maken van de diepste uithoeken van de Kosmos: De Herschel ruimtetelescoop. De telescoop wordt in Nederland gebouwd en de belangrijkste instrumenten aan boord zijn van Nederlands ontwerp en makelij. Sterrenkundigen over de hele wereld kijken reikhalzend uit naar beelden van natuurverschijnselen waar we nu alleen een vaag idee van hebben, zoals de geboorte van nieuwe sterren en sterrenstelsels.

Het geluid van uw auto is bedacht door wetenschappers. Het portier van een duurdere Duitse auto maakt het geluid van een dichtslaande kluisdeur. Dat roept een gevoel van degelijkheid en betrouwbaarheid op bij de bestuurder. Ook het geluid van een wasmachine, een staafmixer en een Senseo koffiezetapparaat wordt nauwkeurig ontworpen, zodat het geluid de consument precies het juiste gevoel geeft. Menno neemt een kijkje in de geluidsstudio's van een grote Duitse autofabrikant waar 150 ingenieurs werken aan het perfecte geluid.

Flessen wijn onthullen CO2 uitstoot. Op klimaatconferenties maken we steeds meer afspraken om de aarde schoner te krijgen. Maar wie controleert of we ons ook echt aan die afspraken houden? Wetenschappers zoeken continu naar manieren om te meten hoeveel rommel we de lucht in blazen en kunnen dat steeds preciezer vaststellen. Maar om te kijken of er sprake is van toe- of afname moet onderzocht worden hoe de situatie vroeger was. Wetenschappers in Groningen vroegen zich af of dat kan met behulp van flessen wijn. Daarvan staat

Presentatie: Menno Bentveld.

Deze uitzending van het programma Nieuwslicht is uitgezonden op woensdag 28 januari door de VARA en Human. De presentatie was in handen van Menno Bentveld.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee