Uitzending
Nieuwslicht - 19-3-2009

19-3-2009

Nieuwslicht

3339 x bekeken | 0 reacties
7
Menno Bentveld rijdt onder invloed van XTC en drank. Veel jongeren denken dat, als ze na een nachtje stappen een XTC-pil nemen, ze dan met een gerust hart achter het stuur kunnen kruipen. Gevolg: ze gaan roekeloos en levensgevaarlijk rijden. Dit bleek bij rijproeven in een simulator en op een testcircuit met Menno Bentveld onder invloed van MDMA (XTC) en alcohol.

Medicijnresten in drinkwater moeten aangepakt worden. Volgens een rapport van het RIVM, dat eind vorig jaar verscheen, kunnen er in de toekomst steeds meer verschillende soorten medicijnresten in ons drinkwater terechtkomen. Dat komt doordat de bevolking toeneemt en vergrijst, waardoor we steeds meer medicijnen gaan gebruiken. Nieuwslicht volgt de route van uitgeplaste medicijnen naar ons glaasje water.

Vrouwen maken twee keer zo veel winst bij Deal or no deal. Mannen nemen meer risico's en zijn optimistischer dan goed voor ze is. Bij uitstek eigenschappen die de kredietcrisis hebben aangezwengeld. Dat blijkt uit onderzoek van professor Esther-Mirjam Sent van de Radboud Universiteit Nijmegen. De hoogleraar Economische theorie heeft speciaal voor Nieuwslicht 120 afleveringen van het televisieprogramma Deal or No Deal geanalyseerd. Wat bleek? Vrouwelijke deelnemers nemen minder risico's dan mannen en verdienen uiteindelijk gemiddeld twee keer zo veel prijzengeld. Daarnaast blijkt uit psychologische tests dat mannen zonder stress beter risico's inschatten dan vrouwen. Maar mét stress waren de vrouwen beter. Nieuwslicht wilde dat zelf wel eens zien en deed een experiment.

Presentatie: Menno Bentveld.

Deze uitzending van het programma Nieuwslicht is uitgezonden op donderdag 19 maart door de VARA en Human. Te gast was Esther-Mirjam Sent. De presentatie was in handen van Menno Bentveld.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!