Uitzending
Nieuwslicht - 4-2-2009

4-2-2009

Nieuwslicht

959 x bekeken | 0 reacties
6
Wat treffen Máxima en Alexander aan op de Zuidpool. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima bekijken deze week samen met onderzoekers wat de verandering van het klimaat met het ijs op Antarctica doet. Lange tijd werd gedacht dat Antarctica geen last had van de opwarming van de aarde, maar vorige week werd bekend dat in de afgelopen vijftig jaar de temperatuur rond de Zuidpool toch met 0,5 graden is gestegen. Wat betekent dit voor de Zuidpool en het zeespiegelniveau? Michiel van den Broeke, hoogleraar polaire meteorologie, komt net terug van Antarctica en vertelt wat de prins en prinses te horen en zien zullen krijgen.

Hamstringblessures in voetbal zijn te voorkomen. Er lijkt in het betaalde voetbal wel sprake van een hamstringepidemie. De blessuregolf moet niet worden afgedaan als domme pech, want het is volgens oud-atletiekcoach Henk Kraaijenhof te voorkomen. Hoe? Voetballers moeten allereerst anders gaan hardlopen! Bovendien moeten ze andere krachttraining volgen om zo hun hamstrings langer en sterker te maken.

Darwin ontdekt seks. Bijna iedereen weet dat Charles Darwin na zijn reis om de wereld met het schip The Beagle de evolutietheorie heeft bedacht. Het natuurhistorische instituut Naturalis in Leiden bewaart tot op de dag van vandaag een aantal vinkjes die Darwin zelf strikte en waarop hij een deel van zijn theorie baseerde. Minder bekend is dat hij zijn Origin of Species pas durfde te publiceren na uitgebreide botanische experimenten in zijn eigen achtertuin. Terwijl iedereen tot in de 19e eeuw dacht dat planten zichzelf bevruchtten, ontdekte Darwin dat planten seks hebben doordat insecten en vogels hun zaad verspreiden.

Protonentherapie redt levens. Drie vooraanstaande ziekenhuizen, die gespecialiseerd zijn in de behandeling van kanker, verrasten vorige week met een pleidooi voor een nieuwe bestralingstechniek die twee keer zo duur is als de gebruikelijke techniek voor de bestraling van tumoren. De ziekenhuizen in Groningen, Amsterdam en Maastricht will

Presentatie: Menno Bentveld.

Deze uitzending van het programma Nieuwslicht is uitgezonden op woensdag 4 februari door de VARA en Human. De presentatie was in handen van Menno Bentveld.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee