Uitzending
Nieuwslicht - 25-3-2009

25-3-2009

Nieuwslicht

1632 x bekeken | 0 reacties
6
Meer criminaliteit door vieze straten. Crimineel gedrag is besmettelijk. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Groningen. In het gezaghebbende Science publiceerden gedragswetenschapper Kees Keizer en zijn collega's de resultaten van zes experimenten, waaruit blijkt dat crimineel gedrag van de één, crimineel gedrag van de ander uitlokt. Om te toetsen of de omgeving, waarin mensen zich bevinden, invloed heeft op hun gedrag deed Kees Keizer één van zijn experimenten speciaal voor Nieuwslicht over.

Onderzoek Nieuwslicht: Ratten immuun voor gif. Onderzoek van Nieuwslicht laat zien dat ratten in Nederland immuun worden tegen het enige gif dat gebruikt mag worden. De bestrijding van ratten wordt daardoor steeds moeilijker en rattenbestrijders, boeren en burgers in Oost-Nederland grijpen steeds vaker naar illegale en soms wrede manieren om rattenplagen te bestrijden. De resistentie tegen gif is waarschijnlijk afkomstig uit Duitsland en is nu opgerukt tot in Amersfoort.

Robotroofvogel verjaagt vogels op vliegveld. Half januari moest een vliegtuig bij New York een noodlanding maken op rivier de Hudson toen een zwerm vogels in de motoren was gevlogen. Met een robotvogel van de Nederlandse uitvinder/valkenier Robert Musters zouden dit soort incidenten wellicht vermeden kunnen worden. Bekende vogelwetenschappers zijn onder de indruk van de robotvogel; zo'n goede imitatie hebben ze zelden gezien. Vliegvelden en vuilstortplaatsen zijn geïnteresseerd, want vogels slaan massaal voor de robotvogel op de vlucht.

Presentatie: Menno Bentveld.

Deze uitzending van het programma Nieuwslicht is uitgezonden op woensdag 25 maart door de VARA en Human. De presentatie was in handen van Menno Bentveld.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee