Uitzending
Nieuwslicht - 22-4-2009

22-4-2009

Nieuwslicht

937 x bekeken | 0 reacties
7
Drie manieren om uw laptopgeheimen te stelen
Met software die op het internet te vinden is, kan iedereen de geheimen van een laptop stelen. Medewerkers van het beveiligingsbedrijf Fox-IT laten drie nieuwe manieren zien: met behulp van een USB-stick, die vaak als relatiegeschenk wordt gegeven, wordt alles wat je doet op een laptop op afstand leesbaar. Met een omgebouwde mp3-speler kan binnen een minuut een laptop worden leeg getrokken, zelfs als de computer is beveiligd met een wachtwoord. En zelfs een laptop die uitstaat wordt met gemak gekraakt door het geheugen tijdelijk te bevriezen met een koude vloeistof. ICT-hoogleraar Inald Lagendijk bevestigt de risico's en legt uit hoe de aanvallen in zijn werk gaan.

Het geluid van uw auto is bedacht door wetenschappers
Het portier van een duurdere Duitse auto maakt het geluid van een dichtslaande kluisdeur. Dat roept een degelijk en betrouwbaar gevoel bij de bestuurder op. Dat komt niet, omdat die deur beter of anders is dan de deur van een goedkope Koreaanse auto, maar omdat geluidsdesigners heel lang gesleuteld hebben aan het geluid van die deur. Ook het geluid van een wasmachine, een staafmixer en een koffiezetapparaat zijn nauwkeurig ontworpen, zodat het geluid de consument precies het juiste gevoel geeft. Elif Özcan van de TU Delft onderzocht welke associaties en gevoelens mensen krijgen van het geluid van allerlei producten.

Slechtere leerprestaties door geringe verstoring van slaap
Zonder slaap ga je dood. Maar uit onderzoek aan de Vrije Universiteit blijkt dat ook licht slapen slecht is voor de gezondheid. Mensen waarbij de diepe slaap in het lab verstoord werd, konden minder goed nieuwe dingen onthouden dan mensen die ongestoord sliepen.

Presentatie: Menno Bentveld.

Deze uitzending van het programma Nieuwslicht is uitgezonden op woensdag 22 april door de VARA en Human. De presentatie was in handen van Menno Bentveld.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!