Uitzending
Nieuwslicht - 13-5-2009

13-5-2009

Nieuwslicht

1467 x bekeken | 0 reacties
7
Onderzoekers op spoor van medicijn tegen verslaving. Ondanks het rookverbod in de horeca zijn er in Nederland niet minder mensen gaan roken. Waarom is stoppen met roken zo moeilijk? Als je stopt laat je oude verslaving toch een achterdeurtje open in het brein. Zodra een ex-verslaafde sigaretten, drank of drugs ziet, wordt de wilskracht uitgeschakeld en vallen ze vaak terug in hun oude gedrag. Door onderzoek bij ratten ontdekten wetenschappers dat bij verslaafden een bepaalde stof in de hersens ontbreekt. Met deze kennis kan een nieuw medicijn tegen verslaving ontwikkeld worden.

De psychologie van de crisis. De wereldeconomie verkeert in crisis. Inzichten uit de gedragseconomie en psychologie laten zien hoe dit zo uit de hand heeft kunnen lopen. Emoties weten vaak het verstand te overheersen. Wat moet je als belegger nu doen? Kopen of verkopen?

Rijden op aardgas niet beter voor het milieu dan rijden in een moderne diesel. 2009 moet het jaar worden van aardgas als autobrandstof. Met tientallen miljoenen euro's subsidie stimuleert de overheid het omschakelen naar de brandstof die we vooral kennen van het gasfornuis. Aardgas zou schoner zijn dan benzine en diesel. Uit onderzoek van TNO in samenwerking met Nieuwslicht blijkt dat aardgas op het gebied van CO2 viezer is dan diesel en dat de milieuwinst op het gebied van luchtkwaliteit niet al te groot is. Dat roept de vraag op: is al dat geld voor aardgas als autobrandstof gerechtvaardigd?

Presentatie: Menno Bentveld

Deze uitzending van het programma Nieuwslicht is uitgezonden op woensdag 13 mei door de VARA en Human. De presentatie was in handen van Menno Bentveld.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee