Uitzending
Nieuwslicht - 4-2-2010

4-2-2010

Nieuwslicht

1708 x bekeken | 0 reacties
7
Schaatsen lijkt zo eenvoudig; een mes onder een schoen en klaar. Maar zo simpel is het niet. Achter schaatsijzers gaat een wereld aan vakmanschap en wetenschap schuil. Materiaalman Ronald van der Ing is de enige die op de Olympische Spelen aan de schaatsen van Sven Kramer mag zitten. Nieuwslicht leert van Ronald hoe een ijzer tot op de millimeter nauwkeurig wordt rond geslepen en rond gebogen. Een ijzer líjkt wel recht, maar is dat allerminst. Ook kijkt Nieuwslicht naar een innovatie op het gebied van schaatsen; een ijzer met een flexibele ronding dat meebuigt met de beweging van de schaatser, zodat deze nog sneller door de bocht kan.

Haïti moet zo herbouwd worden dat de volgende aardbeving niet weer tot een ramp leidt. Wij hebben met zijn allen meer dan 80 miljoen euro gegeven voor hulp aan Haïti. De grote vraag is nu hoe dat geld besteed gaat worden; des te meer omdat het vaststaat dat Haïti binnen enkele jaren weer een aardbeving te verduren krijgt. Kan het land zodanig herbouwd worden dat bij een volgende beving het leed en de schade beperkt blijft? Welke kennis is er voorhanden op het gebied van aardbevingbestendig bouwen? Nieuwslicht gaat op onderzoek uit.

Brein van puberend kind niet altijd klaar voor Cito-toets. In de week waarin de Cito-stress weer door het land raast, neemt Nieuwslicht samen met ontwikkelingspsychologe Eveline Crone het puberbrein onder de loep. Nieuwslicht kijkt naar wat er in het brein gebeurt van ruim 150.00 kinderen die deze week de toets maken waarmee bepaald wordt voor welk middelbaar schoolniveau zij het meest geschikt zijn. En wat blijkt? Het kinderbrein is niet altijd klaar voor de Cito-toets. Hoe eerder een kind begint met puberen, hoe groter de problemen bij het maken van de toets der toetsen.

Tandarts van de toekomst: Niet meer happen voor bruggen en kronen. Jaarlijks plaatsen Nederlandse tandartsen 1,3 miljoen kronen en bruggen. Maar veel mensen zien er tegenop; happen in een vieze pasta om een afdruk van het gebit te maken. Sinds kort hoeft dit niet meer, de tandarts kan met een camera in de mond een haarscherpe, driedimensionale afdruk van het gebit maken. Menno

die overigens niet bang voor de tandarts is

nam plaats in de tandartsstoel en liet zijn gebit met deze 3d-camera scannen.

Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

Deze uitzending van het programma Nieuwslicht is uitgezonden op donderdag 4 februari door de VARA en Human. De presentatie was in handen van Menno Bentveld.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie