Uitzending
Nieuwslicht - 28-1-2010

28-1-2010

Nieuwslicht

912 x bekeken | 0 reacties
7
Welke beweringen van wetenschappers over het klimaat kunnen we nog geloven? Het IPCC, het wetenschappelijk klimaatbureau van de Verenigde Naties en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede is hard bezig haar gezag te verliezen. Nadat uit uitgelekte e-mails bleek dat Britse wetenschappers het beeld van klimaatveranderingen belangrijker leken te vinden dan de feiten, bleek deze week dat er totaal ongefundeerde voorspellingen over het verdwijnen van gletsjers in de Himalaya, het verdwijnen van het regenwoud en het ontstaan van tornado's in de rapportages van het IPCC staan. Nieuwslicht probeert het kaf van het koren te scheiden in alle beweringen over de gevolgen van de klimaatverandering. We vragen aan Salomon Kroonenberg van de Koninklijke Academie van Wetenschappen welke zes beweringen van klimatologen onbetwistbaar juist zijn. Zoals 'Stijgt hierdoor de gemiddelde temperatuur op aarde?' en 'Is dat de schuld van de mens?'

Maakt techniek uit Avatar schaatsers beter? Kunnen schaatsers nog beter worden door een techniek uit de film- en gamewereld? Het bedrijf Xsens uit Enschede denkt van wel. Ir Daniel Roetenberg ontwikkelde een pak op basis van de zogeheten Motion Capture techniek. De hitfilm Avatar werd ook met die techniek gemaakt. Maar met één verschil: het pak uit Enschede registreert alle bewegingen van degene die het pak aan heeft zonder dat er camera's of kabels aan te pas komen. Bovendien is de registratie nu zo verfijnd dat alle bewegingen heel precies per lichaamsdeel bekeken kunnen worden. In theorie kan je dan meer zien dan een coach of trainer. Nieuwslicht test het pak in de echte schaatspraktijk. Topcoach Wim den Elsen nam zijn schaatsers mee. Doet het pak wat het belooft?

De e-reader krijgt kleur. Je kunt er honderden boeken in opslaan en het scheelt je daardoor kilo's bagage als je op reis gaat: het elektronische boek. In Amerika worden bij online-boekwinkel Amazon al meer elektronische exemplaren verkocht dan gewone boeken. En ook in Nederland winnen e-books razendsnel aan populariteit. Het beeld is tot nu toe zwart-wit, maar een Nederlandse uitvinding biedt wellicht de volgende stap in de e-reader technologie: het kleuren- en videoscherm. Fabrikanten claimen dat elektronisch papier net zo lekker leest als echt papier. Doordat de apparaten geen gebruikmaken van achtergrondverlichting (zoals een computerscherm of mobiele telefoonscherm wel doet), word je er minder moe van. En het beeld dat je met 'digitale inkt' creëert, hoeft niet constant ververst te worden, zoals bij een lcd-scherm wel moet. Dat komt doordat elektronische inkt met piepkleine pigmentbolletjes werkt, die in een vloeistof zweven. Maar hoe werkt dat dan? Welke technologie zit daar precies achter? Nieuwslicht legt uit waarom een elektronisch boek op echt papier lijkt. Maar aan digitale inkt zoals we het nu kennen, kleven ook nadelen: het kan tot nu toe alleen zwart-witbeelden weergeven en is bovendien vrij traag. Het Nederlandse bedrijf Liquavista komt nu met een compleet nieuwe technologie: elektrowetting. Een technologie die sneller is dan de traditionele elektronische inkt en bovendien kleuren en video kan weergeven. Nieuwslicht gaat bij deze ontwikkelaars op bezoek en hoort alles over de laatste ontwikkelingen.

Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

Deze uitzending van het programma Nieuwslicht is uitgezonden op donderdag 28 januari door de VARA en Human. De presentatie was in handen van Menno Bentveld.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble Black Five Days 5 dagen écht de beste aanbiedingen Bekijk nu!