Uitzending
Nieuwslicht - 11-2-2010

11-2-2010

Nieuwslicht

2528 x bekeken | 0 reacties
5
Een zilveren medaille om je nek als je eigenlijk goud had moeten krijgen? Een regelrecht doemscenario voor onze schaatsers in Vancouver. We tonen aan dat dit door onnauwkeurigheden in de tijdwaarneming kan gebeuren. De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) erkent dat tijdwaarneming bij schaatswedstrijden niet altijd betrouwbaar is. In 2007 was er een race tussen Shani Davis en Simon Kuipers. Op de finishfoto was duidelijk te zien dat Kuipers won, maar de tijdwaarneming wees Davis als winnaar aan. Na dit debacle is afgesproken dat de fotofinishtijd de doorslaggevende tijd is en deze wordt gemeten in duizendsten van seconden. Maar volgens tijdwaarnemer Erik van den Boogert van de KNSB kan de apparatuur verschillen van een duizendste helemaal niet meten. Hij zegt dat er minstens 3/1000 verschil moet zijn om een betrouwbare uitspraak te doen. Anders is er geen winnaar aan te wijzen. Dat is niet het enige probleem: Bij de start staan beide schaatsers op een verschillende afstand van de starter. Daardoor hoort de ene schaatser het startschot later dan de andere. Vooral op de 1000 meter is dat een groot probleem, omdat die in Vancouver maar één keer verreden wordt. De verschillen kunnen oplopen tot vierhonderdste seconde. De KNSB pleit voor een ander meetsysteem. Maar dat komt voor Vancouver te laat. Kost dit onze atleten straks een gouden plak?

Na een jaar weer kaal? Stamceltransplantatie tegen kaalheid werkt slechts tijdelijk. Christine Mummery, internationaal vermaard stamcelonderzoekster, verwacht dat Gerard Joling binnen een jaar weer kaal wordt. Volgens haar is er nog geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de langdurige werking van stamceltransplantatie tegen kaalheid. Uit één haar meerdere nieuwe haren maken met behulp van stamcellen, dat klinkt geweldig! Bij het Nederlandse Hair Science Institute kan men een behandeling ondergaan om het haar te 'stekken'. Dit betekent dat er een klein deel van een haarzakje wordt uitgenomen en geplant in een ander stuk huid. De stamcellen in het haarzakje zorgen er vervolgens voor dat op beide plekken een perfect nieuw haartje groeit. Bekend Nederland valt er al voor: Gerard Joling pronkt met een weelderige bos nieuwe haren en Bridget Maasland heeft er haar wenkbrauwen aan te danken. Het klinkt prachtig, maar volgens expert Christine Mummery is het niet zeker dat deze behandeling langdurig resultaat oplevert.

Wetenschappelijk onderzocht: Heeft Ik Ben Verliefd Shalali hitpotentie? Spaanse onderzoekers beweren wetenschappelijk aan te kunnen tonen of een liedje hitpotentie heeft. Nieuwslicht liet de Nederlandse inzending van het Eurovisie Songfestival onderzoeken op hitpotentie. Het land is weer eens te klein vanwege de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival. Of Sieneke inderdaad de meest kansrijke vertolker van Ik Ben Verliefd Shalali is, moeten we afwachten. We lieten het liedje in Spanje onderzoeken. Daar hebben onderzoekers een systeem ontwikkeld om de hitpotentie van een liedje te kunnen bepalen. Ze rafelen het liedje via een computer uiteen en vergelijken deze met honderden andere liedjes die eerder een grote hit werden. Het uitslag van het onderzoek.

Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

Christine Mummery was in deze uitzending van Nieuwslicht deskundige. De presentatie was in handen van Menno Bentveld. Deze uitzending van het programma Nieuwslicht werd uitgezonden op donderdag 11 februari door Human en BNNVARA.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie