Uitzending
Nederland helpt - Van gevangene naar gezondheidswerker

Van gevangene naar gezondheidswerker

Nederland helpt

21-5-2009

| 774 x bekeken | 0 reacties
6
De leefsituatie in de sloppen van de Indiase hoofdstad New Delhi is vreselijk. Miljoenen mensen leven hier onder een aanvaardbaar bestaansniveau. In de krottenwijken is het zo smerig dat door de onhygiënische omstandigheden veel mensen ziek worden. De hulporganisatie Asha leidt vrouwen op om in hun sloppenwijk eerste medische hulp te bieden.
Mirjam Bouwman reisde voor Metterdaad naar India. In deel drie van deze serie ontmoet ze gezondheidsvrijwilliger Prema. Voordat ze door Asha werd opgeleid, werd ze door haar man in huis opgesloten, wat veel voorkomt in de sloppenwijken. Vrouwen betekenen heel weinig voor sommige mannen. Het gevolg is dat deze vrouwen totaal geen eigenwaarde hebben. Asha bevrijdde Prema uit de benarde positie, gaf haar een opleiding en nu geniet ze veel aanzien in de wijk.
Samen met Prema maakt Mirjam een ronde door ‘haar wijk’. Met een koffer vol medicijnen en voorlichtingsmateriaal probeert Prema te helpen waar dat kan. Dankzij Asha is haar leven totaal veranderd en helpt ze de mensen om haar heen, ook hun leefomstandigheden te verbeteren.
Een van de zieken die we bezoeken is een oude vrouw. Ze leeft samen met haar man in een gammel hutje.
Ze ligt onder een bevuilde deken op de grond, met boven haar hoofd enkel een soort tentdoek om haar te beschermen tegen de regen. Ze is al heel lang niet meer gewassen en ze heeft geen kleren aan. Tussen de bakstenen en de rommel proberen ze te overleven. Haar man is bang dat zijn vrouw zal overlijden omdat ze een infectie heeft. Maar Asha belooft er alles aan te doen om dat te voorkomen.

Deze uitzending van het programma Nederland helpt met de titel Van gevangene naar gezondheidswerker is uitgezonden op donderdag 21 mei door de EO. De presentatie was in handen van Mirjam Bouwman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!