Uitzending
Nederland helpt - Dromen van een huis en een toekomst

Dromen van een huis en een toekomst

Nederland helpt

16-4-2009

| 773 x bekeken | 0 reacties
6
In deze aflevering gaat Carla op pad met de Nederlandse hulpverleenster Marieke Kamerbeek. Zij werkt bij Tesis in de ruines van Managua. Het is een gevaarlijke plek, want drugshandel, prostitutie, huiselijk en seksueel geweld is hier aan de orde van de dag.
Hulpverleningsorganisatie Tesis heeft het vertrouwen gewonnen van de bewoners van de ruine en probeert de cirkel van armoede en geweld te doorbreken. Ze doen dit onder meer door gespreksgroepen met de vrouwen van de krottenwijk.

Chilo is 37 jaar en heeft 6 kinderen. Zij nodigt Carla uit in haar huis, een ruimte van 2 bij 5, waar 3 bedden staan. Zijzelf slaapt op de grond. Haar man slaat haar en de kinderen vooral als hij gedronken heeft. Met van alles en nog wat, ze laat de littekens zien op haar arm.
Drie jaar geleden vond ze het genoeg en heeft hem teruggeslagen. Sindsdien scheldt en schreeuwt hij alleen nog maar. Ze droomt van een huis met genoeg kamers en dat het goed gaat met de kinderen.

Ook heeft Carla een gesprek met Dona Rosa, moeder van 8 kinderen. Zij is 25 jaar lang in elkaar geslagen door haar man. Haar neus staat zichtbaar scheef, omdat hij die een keer gebroken heeft. Zij leeft dagelijks in angst en in pijn en van haar eigenwaarde is helemaal niks meer over, als Carla daar naar vraagt is ze in tranen.

Sinds een tijdje gaat ze naar een moeder-zondag- opleiding. Niet dat ze denkt dat ze er zelf nog wat mee kan, maar dan kan ze in ieder geval haar kinderen en kleinkinderen volgen en misschien helpen met schoolwerk. Haar droom is een huis… en dat het met de kinderen goed gaat.

Deze uitzending van het programma Nederland helpt met de titel Dromen van een huis en een toekomst is uitgezonden op donderdag 16 april door de EO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!