Uitzending
Nederland helpt - De Christelijke gemeente in Jos blijft vertwijfeld achter

De Christelijke gemeente in Jos blijft vertwijfeld achter

Nederland helpt

11-6-2009

| 732 x bekeken | 0 reacties
6
Deze maand vraagt Metterdaad TV uw aandacht voor Nigeria en de immense tragedie die de christelijke gemeenschap in de stad Jos eind vorig jaar overkwamHet was in de nacht van 27 op 28 november. De verkiezingen waren net achter de rug. Frustratie over de uitblijvende resultaten was de druppel die de emmer deed overlopen. Een grote groep moslims besloot de verkiezingen aan te grijpen om een aanval uit te voeren op hun christelijke plaatsgenoten. Met wapens, messen en stokken stormden ze de wijken in. 129 christenen werden in koelen bloede vermoord. De organisatie Open Doors die ter plekke werkzaam is bevestigt dat 45 kerken zijn plat gebrand en ten minste 5 voorgangers om het leven zijn omgebracht. Christenmannen worden voor de ogen van hun gezinnen afgeslacht, ‘zodat je dit voor de rest van je leven met je meedraagt’. Huizen en spullen worden in de brand gestoken en de bewoners verjaagd.
De politie durft, kan of mag niet ingrijpen. Behalve de vele doden blijven er 30.000 ontheemden achter. Die nacht verloren talloze kinderen hun vader; vele weduwes blijven verscheurd door verdriet achter. Wat zal de dag van morgen brengen nu er niemand meer is om hen te beschermen?
De christelijke gemeenschap in Jos blijft vertwijfeld achter en beraadt zich op een adequaat antwoord.
Wat nu? De ene groep vindt dat de grens is bereikt en wil zich met wapens verdedigen, de andere groep benadrukt dat ze de andere wang moeten toekeren en ook nu de weg van de liefde moeten bewandelen.
En Open Doors helpt heel praktisch de slachtoffers van deze gewelddadige aanval die hun leven weer van de grond af aan moeten opbouwen.
Open Doors in Nigeria wil de kerk helpen sterk te worden: Zodat de christenen er blijven wonen en het Evangelie blijven uitdragen.
En daarnaast te weten wat het verschil is tussen islam en christendom, wat de bijbel zegt over vervolging, hoe de kerk in zuidelijk (christelijk) Nigeria de kerk in het noorden kan helpen.
Maar ook geeft Open Doors trainingen aan de slachtoffers: groepssessies bijvoorbeeld en trainingen aan voorgangers in traumazorg
Nu een half jaar later is er nog steeds hulp nodig om vrouwen te helpen een bedrijfje te starten voor een gezinsinkomen, hulp als schoolgeld zodat de kinderen weer naar school kunnen, hulp aan een onderkomen omdat de meesten nog steeds alleen een tijdelijk onderdak hebben. Ook voor de opbouw van huizen en kerken zijn fondsen nodig. Een dak bijvoorbeeld van een klein kerkje kost zevenduizend euro, terwijl het inkomen van bijvoorbeeld een mooie baan als ambtenaar neerkomt op honderdvijftig euro in de maand.Helpt u mee om deze christenen die al zoveel hebben geleden een extra steun in de rug te geven zodat ze de draad van hun leven weer op kunnen pakken?

Deze uitzending van het programma Nederland helpt met de titel De Christelijke gemeente in Jos blijft vertwijfeld achter is uitgezonden op donderdag 11 juni door de EO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie