Uitzending
Nederland helpt - Schrijnende tegenstellingen in India

Schrijnende tegenstellingen in India

Nederland helpt

7-5-2009

| 847 x bekeken | 0 reacties
6
De komende weken vraagt Metterdaad uw aandacht voor de sloppenwijken van de Indiase hoofdstad New Delhi. Dit keer reisde presentatrice Mirjam Bouwman af naar het project Asha. India is een van de landen met de grootste tegenstellingen in de wereld. Het is de grootste democratie ter wereld en staat hoog op de wereldranglijst voor de best en hoogst opgeleide mensen. Tegenstrijdig genoeg is in datzelfde land meer dan de helft van de bevolking analfabeet. Er is een enorme werkloosheid en de helft van de bevolking - een half miljard mensen! - leeft onder een aanvaardbaar bestaansniveau.
Mirjam reist naar New Delhi, de hoofdstad van India. Iedere dag komen hier gemiddeld drieduizend mensen. Gelukzoekers die wegtrekken van het platteland in de hoop dat er in de grote stad een betere boterham te verdienen valt. Velen van hen komen terecht in de sloppenwijk. Vaak zijn het grote gezinnen, waarbij jong tot oud wel moet werken alleen al om ís avond een bord gevuld met eten te krijgen.
Mirjam ontmoet Vinnie. Zijn gezichtje onder het zand, zijn kleren zijn oud en kapot, en dan die lieve ogen.... In zijn wijk verdient bijna iedereen de kost in de metaalbewerking. Vinnie ook, en met hem vele kinderen. Niet omdat zijn ouders het belang van scholing niet inzien, maar omdat ze simpelweg geen andere keus hebben. In deze wijk is het overleven, erop of eronder.
Samen met zijn vriendje Depak zoekt Vinnie elke dag naar metaal. Mirjam besluit een dagje met hem mee te lopen en komt er achter dat hij voor een dagje metaal zoeken, bijna niets krijgt. Hoogstens een paar cent. Onbeschrijflijk!
Eigenlijk hoort Vinnie op school te zitten, maar zijn vader is eden en dus moet Vinnie de kost verdienen voor zijn moeder en 3 broertjes. Gelukkig helpt Asha om kinderen als Vinnie toch naar school te laten gaan. En dat zijn er heel veel. Ondanks dat India officieel wel de leerplichtwet kent, werken er in New Delhi toch 40.000 minderjarige kinderen als ongeschoolde arbeider in de fabriek. Dit zijn de armste van de armen.
Het project ASHA waar Vinnie ook door wordt opgevangen, geeft hoop in het leven van deze kinderen. Door ze weerbaar te maken, voor hun gezondheid te zorgen en te werken aan hun scholing, krijgt het leven in een troosteloze sloppenwijk een nieuw perspectief op een betere toekomst.

Deze uitzending van het programma Nederland helpt met de titel Schrijnende tegenstellingen in India is uitgezonden op donderdag 7 mei door de EO. De presentatie was in handen van Mirjam Bouwman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!