Uitzending
Knevel & Van den Brink - 1-9-2008

1-9-2008

Knevel & Van den Brink

1450 x bekeken | 0 reacties
6
Agnes Kant
Aan de vooravond van het nieuwe parlementaire jaar een gesprek met Agnes Kant. Hoe wordt zij de nieuwe oppositieleider van de Tweede Kamer?

Nico van der Lely
Het Delftse Reinier de Graaf Gasthuis heeft dit weekeinde vier kinderen van vijftien zestien jaar opgenomen die volgens kinderarts Nico van der Lely "extreem veel gezopen" hadden. Volgens hem hangt het samen met de vele feesten en popfestivals die dit weekeinde in Nederland werden gehouden. Volgens Van der Lely hadden de jonge drinkers alcoholpromillages in hun bloed van 2,7 2,8. "Daar moet je als volwassen vent heel wat bier voor naar binnen slaan", zegt de arts. Ter vergelijking: automobilisten mogen met een promillage van 0,5 al niet meer achter het stuur. Voor jonge rijders ligt die grens op 0,2 promille.
Van der Lely geniet landelijke bekendheid als de arts die excessief drankgebruik onder tieners op de politieke agenda zette. Het ministerie van Volksgezondheid gaf hem in 2006 subsidie waarmee hij een zogenoemde alcoholpoli voor jongeren in het Reinier de Graafziekenhuis kon openen. Inmiddels heeft hij subsidie gekregen voor nog drie centra in andere ziekenhuizen. Binnenkort wordt beslist waar de poliklinieken komen.

Frits van Exter
Het weekblad Vrij Nederland concludeert dat Rita Verdonk wel degelijk betrokken was bij de krakersbeweging. Het Tweede Kamerlid overtrad in de jaren tachtig de wet toen ze meedeed aan blokkades bij de ontruiming van een krakersbolwerk in Nijmegen, aldus weekblad Vrij Nederland deze week.

Uitlatingen van Rita Verdonk in Knevel & Van den Brink zijn voor Vrij Nederland aanleiding om terug te komen op een publicatie van dit blad, twee jaar geleden.

Verdonk zei vorige week dinsdag in Knevel & Van den Brink: "Ik heb nog nooit in krakerskringen verkeerd, ik heb nog nooit wat te maken gehad met kraken. Ik keurde toen kraken af, en dat doe ik nog steeds. Tuurlijk heeft iedereen wel wat gedaan in zijn jeugd waarvan je zegt, nou ja goed, zou ik nu niet meer doen, maar niet met stenen gooien, geen inbraken, geen mensen bedreigen, daar ligt toch wel heel duidelijk de grens." Vrij Nederland schrijft dat Verdonk deelnam aan een zitblokkade en meeliep in demonstraties. De kersverse hoofdredacteur van Vrij Nederland, Frits van Exter legt uit.

Piet Paulusma
Nederlands bekendste weerman over orkaan Gustav die vandaag de Amerikaanse kust bereikt.

Deze uitzending van het programma Knevel & Van den Brink is uitgezonden op maandag 1 september door de EO. Te gast waren Agnes Kant, Piet Paulusma en Frits van Exter. De presentatie was in handen van Andries Knevel en Tijs van den Brink.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie