Journalist Gerbert van Loenen wil naast de week van de euthanasie ook een 'week van het voortmodderen'. Want Van Loenen mist diepgang in het euthanasiedebat en vindt het eenzijdig. In zijn boek Lof der onvolmaaktheid breekt hij een lans voor herwaardering van lijden, ziekte en op het eerste oog uitzichtloos leven.
Onze omgang met het fenomeen 'liefde' is door de eeuwen heen veranderd. 'Tot de dood ons scheidt', was lang het ideaal. Inmiddels is het scheidingspercentage hoger dan ooit en hebben seriële liefde en polyamorie hun intrede gedaan. Hoe kijken wij tegenwoordig tegen de liefde aan? En wat betekenen de recente wetenschappelijke ontdekkingen over het brein voor onze visie op de liefde?
Twee filosofen gaan met elkaar in gesprek over de liefde. Filosoof Jan Drost meent dat romantiek de vijand van de liefde is. In zijn boek Het romantisch misverstand rekent hij af met romantische opvattingen over de liefde en pleit hij voor een visie die meer recht doet aan de werkelijkheid. Wetenschapsjournalist
Mark Mieras ontrafelt in zijn boek Liefde de geheimen van de liefde aan de hand van neuro-wetenschappelijk onderzoek.
De Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog was onlangs in Nederland om haar bundel Medeweten te promoten. Hierin zoekt zij naar nieuwe woorden om de wereldwijde verbondenheid tussen mensen, fauna en flora uit te drukken en verschillen te overbruggen.
Krog verbaast zich steeds weer over het gebrek aan bewustzijn bij mensen en over de mate waarin wij als mens tegenover elkaar, de aarde en alles wat er op leeft zo weinig verantwoordelijkheid voelen. Ons leven is maar zo kort en zelfs in die korte tijd zijn we in staat om steeds weer te falen. Toch moet zij hoop blijven houden dat het anders kan, zo spreekt zij zichzelf en ons vermanend toe.
MensenrechtenjournaalDeze week wordt opgeroepen tot actie tegen kledingfabrikant Benetton. Verder is er aandacht voor vrouwenrechten in
Iran, mensenrechtenschendingen in
Azerbeidzjan en de Schipholwake voor uitgeprocedeerde asielzoekers die bij Schiphol in detentie zitten.
MuziekRapper, muzikant en songwriter
Brainpower is al bijna 15 jaar één van de bekendste en meest consistente Hip Hop Artiesten van Nederland. In De Nieuwe Wereld zingt hij zijn interpretatie van ‘Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen’.
In deze uitzending van IKONHUIS waren
Brainpower en
Mark Mieras te gast. De presentatie was in handen van
Mirjam Sterk en
Annemiek Schrijver. Deze uitzending van het programma IKONHUIS met de titel Euthanasie, krachtige taal en liefde werd uitgezonden op zondag 15 februari door de IKON.