Uitzending
IKONHUIS: De Nieuwe Wereld - Naaste families, zelfcensuur en bruggenbouwers

Naaste families, zelfcensuur en bruggenbouwers

IKONHUIS: De Nieuwe Wereld

22-2-2015

| 1926 x bekeken | 0 reacties
7
Gasten
Schrijfster Renate Dorrestein vertelt over haar roman Weerwater, waarin de wereld vergaat en alleen Almere blijft bestaan met een overschot aan vrouwen en zo’n 200 ontsnapte gevangenen. Iedereen heeft geliefden verloren, op één gezin na is geen familie meer compleet. Niets is meer wat het was, de toestand in de stad neemt apocalyptische vormen aan, de mensen staan in de overlevingsmodus en worden teruggeworpen in de middeleeuwen. Geschiedenis en traditie doen er niet meer toe en de toekomst is ongewis. Waaruit put je hoop als alles verloren lijkt?

Sinds de aanslagen in Parijs en Kopenhagen is de vrijheid van meningsuiting volop in het nieuws. Maar betekent deze vrijheid ook dat je het recht hebt om een ander te beledigen? Waar ligt eigenlijk de grens van wat juridisch mag? En wat zijn de gevolgen voor een samenleving als deze grens steeds verder wordt opgerekt? Cultureel antropologe Annette Jansen en juriste Marloes van Noorloos gaan daarover met elkaar in gesprek.

Op 23 februari vertrekken Jilt van Schayik en Teun Meulepas voor een fietstocht van Amsterdam naar Kaapstad. Ze gaan van de immense Sahara woestijn tot de centrale hooglanden van Namibië, van plattelands community’s tot dichtbevolkte metropolen.

Het doel van het avontuurlijke project Building Bridges is om jongeren te verbinden, verhalen met elkaar te delen en elkaar te inspireren om verandering teweeg te brengen in deze wereld. Ook willen ze hiermee het geluid van jongeren vanaf de basis laten horen, en daarmee aansluiten bij de nieuwe ontwikkelingsagenda van de Verenigde Naties, de post-2015 agenda. De uitkomsten van het Building Bridges project zullen in oktober 2015 worden aangeboden aan Ban Ki-moon, de Secretaris Generaal van de Verenigde Naties.

Mensenrechtenjournaal
Deze week is er aandacht voor de strijd in Syrië waarin ook clusterbommen worden ingezet. Deze bommen veroorzaken veel burgerslachtoffers waaronder verhoudingsgewijs veel kinderen. Het gebruik van clusterbommen is vanwege de grote willekeurige vernietigingskracht een oorlogsmisdaad. Veel vluchtelingen die slachtoffer zijn van clusterbomaanvallen, waaronder Nabil, worden opgevangen in Libanese kampen. Daar worden zij, als ze daar geld voor hebben, behandeld aan hun verwondingen.

Nog meer nieuws uit Syrië: Drie jaar geleden werden de Syrische mensenrechten-activisten Mazen Darwish, Hani al-Zaitani en Hussein Ghrer gearresteerd. De drie staan symbool voor honderden anderen die vastzitten omdat ze opstonden voor de rechten van anderen. In een verklaring zegt Yara Badr, initiatiefneemster van de actie voor vrijlating van de dissidenten en vrouw van Mazen Darwish:

‘Door deze mensen op te sluiten, heeft het regime gezorgd dat er in Syrië alleen ruimte is voor wreedheid, geweld en onmenselijkheid.’

Tenslotte is er ook een hoopvol bericht: De Iraanse internationaal gevierde filmregisseur Jafar Panahi heeft op het filmfestival van Berlijn de Gouden Beer gewonnen voor zijn film Taxi.

Ondanks zijn veroordeling tot zes jaar gevangenisstraf en twintig jaar ontzegging van het recht om films te maken is hij er toch in geslaagd drie films uit te brengen.

Muziek
Bijna vier miljoen Nederlanders zagen haar in januari 2012 de finale van The Voice of Holland winnen. Op Twitter wordt ze inmiddels gevolgd door vijfendertigduizend fans. Maar Iris Kroes laat zich niet gek maken. Nuchterheid is haar kracht: 'Ik ben maar gewoon Iris uit Drachten', benadrukt ze.

In De Nieuwe Wereld zingt Iris Kroes de titelsong van de film 'Stuk!': Look up Lizzy! Dit lied gaat over niet in het 'oude’ te blijven hangen, maar ook naar iets positiefs te kijken. Dat is de boodschap die Iris graag wil uitdragen.

En natuurlijk brengt ze ook haar versie van 'Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen' ten gehore.

In deze uitzending van IKONHUIS was Renate Dorrestein te gast. De presentatie was in handen van Mirjam Sterk en Annemiek Schrijver. Deze uitzending van het programma IKONHUIS met de titel Naaste families, zelfcensuur en bruggenbouwers werd uitgezonden op zondag 22 februari door de IKON.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie