Uitzending
IKONHUIS: De Nieuwe Wereld - 8-3-2015

8-3-2015

IKONHUIS: De Nieuwe Wereld

1742 x bekeken | 0 reacties
8
Internationale Vrouwendag
In deze uitzending is er veel aandacht voor Internationale Vrouwendag want de feministen zijn terug, en hoe!

Schrijfster en feministe pur sang Anja Meulenbelt verzamelde verhalen van vrouwen Ún mannen over hedendaags feminisme in Het F-boek. Hoe staan we ervoor qua gelijke behandeling en gelijke kansen? Wie waren Meulenbelts eigen inspiratiebronnen en wat heeft God met feminisme te maken?

Naema Tahir debuteert deze week als columniste bij Trouw en heeft net haar nieuwe boek Gesluierde Vrijheid gepubliceerd over emancipatie onder Nederlandse moslima's. Zij gaat in gesprek met Kaouthar Darmoni, universitair docente die gelooft in de kracht van de buikdans. Een gesprek over vrouwelijkheid, vrijheid en neo-koloniaal feminisme.

Schrijver Arnon Grunberg en acteur Sabri Saad El Hamus werkten samen aan Pax Mama dat nu in de theaterzalen te zien is. Het stuk gaat over de speciale relatie die een zoon met zijn moeder kan hebben. El Hamus vertelt over het verleggen van grenzen, kwetsbaarheid op het toneel en waarom het paradijs onder de voeten van moeders te vinden is. Maar dan steekt onverwacht zijn feministische innerlijk de kop op....

Mensenrechtenjournaal
In het mensenrechtenjournaal is er aandacht voor de Egyptische blogger Alaa Abd Al-Fatah, die veroordeeld is tot 5 jaar gevangenisstraf voor deelname aan een verboden demonstratie.

Daarnaast het verheugende bericht dat Bagdad voor het eerst een vrouwelijke burgemeester heeft: Zekra Alwach. Haar wacht de zware taak de corruptie aan te pakken.

Tot slot aandacht voor Ceuta, een Spaanse enclave in Noord Marokko. Ruim een jaar geleden probeerde een groep van 250 Afrikanen via de zee bij Ceuta Spanje te bereiken. De Spaanse Guardia Civil schoot met rubberkogels en traangas-granaten op de zwemmende massa. Amnesty International is een actie begonnen voor een humane omgang met vluchtelingen.

Muziek
Counter tenor Sytse Buwalda is op dit moment te zien in de film Erbarme dich van regisseur Ramon Gieling. Hij ziet muziek als ultiem geneesmiddel, als balsem voor de ziel. Als hij nadenkt over de nieuwe wereld ziet hij muziek als oplossing voor veel kwaad.

In deze uitzending van IKONHUIS: De Nieuwe Wereld waren Anja Meulenbelt, Arnon Grunberg, Kaouthar Darmoni, Naema Tahir en Sabri Saad el Hamus te gast. De presentatie was in handen van Colet van der Ven. Deze uitzending van het programma IKONHUIS: De Nieuwe Wereld werd uitgezonden op zondag 8 maart door de IKON.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie