Uitzending
EenVandaag - 7-6-2021

7-6-2021

EenVandaag

183 x bekeken | 0 reacties
6
Generaal Pardon splijt gezinnen
De 10.000 generaal pardonners mogen in Nederland blijven, maar wachten al meer dan 14 jaar op een paspoort. Sinds een week kan dat alsnog worden aangevraagd, maar niet door iedereen. Binnen families leidt het tot verdrietige situaties.

Het is het gevolg van het besluit van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol eind april, die het alsnog aanvragen van een paspoort alleen mogelijk maakt voor iedereen die in 2007 minderjarig was. Het gevolg: binnen één gezin krijgen sommigen nu een paspoort en anderen niet.

Hoe kunnen we 80 kilometer-wegen veiliger maken?
De 80 kilometer-wegen zijn relatief heel gevaarlijk en worden in de volksmond niet voor niets dodenwegen genoemd. Directeur van SWOV, Peter van der Knaap, heeft al vaker aangegeven hoe het veiliger kan en vindt het tijd dat hier nu echt iets mee gebeurt.

Wie de cijfers erop naslaat, kan er eigenlijk niet omheen. In 2020 vond maar liefst 28 procent van alle dodelijke ongelukken op 80 kilometer-wegen plaats, zo blijkt uit recente cijfers van CBS en BRON. Dat zijn 142 doden en dat aantal is al jaren constant.

Verkiezingen in Mexico gaan gepaard met veel geweld
In aanloop naar de verkiezingen in Mexico werden zeker 91 politici vermoord. Het is een van de bloedigste verkiezingen ooit. "We zien vaker geweld, maar dit is wel heel erg", zegt mensenrechtenactivist David Jiménez uit Mexico.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op maandag 7 juni door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie