Uitzending
EenVandaag - 29-1-2021

29-1-2021

EenVandaag

186 x bekeken | 0 reacties
6
Ongewenst gedrag geneeskundeopleiding
Seksuele intimidatie en ongewenst gedrag is aan de orde van de dag in het ziekenhuis. 1 op de 10 studenten en 2 op de 10 coassistenten krijgen ermee te maken. Dat moet stoppen vindt het Amsterdam UMC, dat studenten daarom nu weerbaarheidstrainingen geeft.

"Volgens mij lust jij er wel pap van", zegt medisch specialist Jorick tegen coassistent Anna. Ze is sprakeloos, weet niet wat ze met de vraag aan moet. Hij gaat verder: "Je snapt toch wel wat ik bedoel?" Brutaal kijkt hij haar aan. "Of ben je soms preuts?" Jorick is Anna's begeleider. Hij bepaalt of haar opleiding een succes wordt. Daarom besluit ze er maar niks van te zeggen.

Hoger beroep Shell Nigeria
13 jaar nadat vier Nigeriaanse boeren hun landbouwgrond verloren, is Shell vandaag aansprakelijk gesteld voor de olielekkages in het land. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald.

Chief Fidelis A. Oguru, dorpshoofd van Oruma, is een van de vier boeren die Shell heeft aangeklaagd. Milieudefensie steunde de boeren in de zaak. Oguru is een gepensioneerde ambtenaar, die zijn inkomen vooral krijgt uit visserij en landbouw. Hoewel de olielekkage waarvoor hij de multinational aanklaagt er al in 2005 was, is de schade nog altijd zowel fysiek als emotioneel voelbaar.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op vrijdag 29 januari door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie