Uitzending
EenVandaag - 27-8-2019

27-8-2019

EenVandaag

167 x bekeken | 0 reacties
4
Eindsprint Songfestival nadert: Wordt het Rotterdam of Maastricht?
”f in Maastricht ůf in Rotterdam wordt in 2020 het Eurovisie Songfestival georganiseerd. Op 30 augustus weten we het. Maar wat zijn de voor- en nadelen van deze gaststeden? We vroegen het citymarketeer en Songfestivalliefhebber Frits Huffnagel.

Maastricht
De voordelen

Het Europese imago van de stad past goed bij de uitstraling van het Songfestival. Dit kan in het voordeel werken van de stad. Het Verdrag van Maastricht is er ondertekend. Daarnaast heeft de stad een internationaal karakter omdat de landsgrenzen van BelgiŽ en Duitsland dichtbij liggen.

De rol van de underdog/outsider: "Het kan zijn dat organisatie juist zegt: we vinden het juist mooi om Maastricht als 'outsider' de kans te geven."

De nadelen

Blijft het geld dat het Songfestival oplevert wel in Nederland? Vanuit Maastricht is makkelijk uit te wijken naar BelgiŽ en Duitsland, dus een vrees kan zijn dat een groot deel van de investering misschien niet zal terugkomen. "Een nadeel van het Songfestival is gewoon dat het veel geld kost. Dat geld wordt niet alleen in de stad zelf uitgegeven, maar ook in de omgeving. Als je wil dat dat geld in Nederland terechtkomt, dan heeft Rotterdam weer een voordeel op Maastricht."

De aangewezen locatie in Maastricht, het MECC, heeft nog geen ervaring met grote concerten of andere muziekevenementen.

Onduidelijk is hoeveel geld Maastricht en provincie Limburg beschikbaar stelt voor de organisatie. Maar dit kan juist ook een tactiek zijn. "Het kan twee kanten opgaan. Of ze houden het stil omdat het minder is dan Rotterdam, dan gaan we straks op het geld verliezen. Het kan ook zijn dat ze nog bezig zijn om evenveel zoveel geld op tafel te leggen, misschien zelfs wel meer."

Rotterdam
De voordelen

De stad heeft veel ervaring met het organiseren van grote internationale evenementen zoals de start van de Tour de France en de MTV awards.

De financiŽle bijdrage is vooraf duidelijk gemaakt. In totaal is er 15 miljoen euro beschikbaar gesteld. "In Maastricht hebben ze geen bedrag genoemd. Dat is wel belangrijk. Het zou zelfs doorslaggevend kunnen zijn: wie legt het meeste geld op tafel?"

De locatie, Ahoy, heeft een uitgebreid CV als het gaat om hosten van grote muziekevenementen en concerten.

Rotterdam is de tweede grootste stad van Nederland. "Vaak wordt het Eurovisie Songfestival georganiseerd in de hoofdstad, maar in Amsterdam hadden ze geen interesse: te duur, in Amsterdam is het al druk genoeg vinden sommigen. Amsterdam heeft daarom niet meegedaan. Dan is het voor de hand liggend dat de tweede stad als eerste in aanmerking komt."

De nadelen

Rotterdam moet opboksen tegen de sterke lobby vanuit Maastricht. "Maastricht was misschien niet de meest voor de hand liggende bij aanvang, maar heeft het goed gedaan. Die lobby heeft er voor gezorgd dat ze samen met Rotterdam enige overgebleven stad zijn. Gemeente staat erachter, burgemeester en de Provincie: dus ze zijn als outsider toch bij de laatste twee gekomen. Dat is knap gedaan."

In deze uitzending van EenVandaag waren Bas van Hout en Frits Huffnagel te gast. De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jojanneke van den Berge, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggrť. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op dinsdag 27 augustus door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie