Uitzending
EenVandaag - 25-2-2021

25-2-2021

EenVandaag

206 x bekeken | 0 reacties
6
Speelgoeduitleen Rotterdam moet weg
Skeelers, fietsen en hoepels: speelgoeduitleen vanuit een container gaat na 27 jaar verdwijnen. De zogenoemde Duimdroppen zouden oubollig zijn. Maar het draait voor velen om meer dan het uitlenen van speelgoed. "Hier spelen kinderen samen, mt respect."

Pleinen in achterstandsbuurten waar niets op te doen was, of waar het soms zelfs gevaarlijks was voor jonge kinderen, werden leefbaarder. Duimdroppen, containers waar kinderen speelgoed kunnen lenen, leken een oplossing om in een aantal Rotterdamse wijken verschil te maken. Na 27 jaar wil de gemeente de subsidie stopzetten, waardoor ze allemaal voor het eind van het jaar zullen verdwijnen.

Datacenters slokken gesubsidieerde groene stroom op
Op veel plekken in ons land verrijzen grote wind- en zonneparken. Diezelfde plekken zijn k in trek bij Amerikaanse techgiganten: zij zetten er datacenters neer die de gesubsidieerde groene stroom opslokken. Tenminste, dat beeld bestaat bij omwonenden.

Tech-multinationals als Google en Microsoft kiezen er bewust voor om hun enorme datacenters naast grote windparken in Nederland te bouwen. Daarmee kunnen ze zich aan hun gebruikers en investeerders presenteren als duurzame en verantwoorde multinational. Sommige gemeenten zijn blij met hun komst vanwege de beloofde werkgelegenheid, maar de datacenters slurpen direct of indirect de groene stroom van de windparken op. En ook nog eens honderden miljoenen Euro's aan subsidies.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggr. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op donderdag 25 februari door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie