Uitzending
EenVandaag - 22-10-2019

22-10-2019

EenVandaag

207 x bekeken | 0 reacties
6
Is de luchtvaart echt maar een kleine vervuiler? 5 vragen over vliegverkeer en stikstof
Het vliegverkeer draagt voor slechts 0,1 procent bij aan het stikstofprobleem. Dat komt doordat alleen de uitstoot bij starten, landen en taxiŽn wordt berekend. Maar tijdens de vlucht komt er veel meer stikstof vrij, blijkt nu. Hoe zit dat eigenlijk?

Waarom wordt alleen de uitstoot gemeten tot 3000 voet?

In de luchtvaart wordt alleen de stikstofuitstoot berekend tot 3000 voet, dat is 914 meter. Binnen die hoogte starten en landen vliegtuigen, ook de uitstoot tijdens taxiŽn op het vliegveld wordt meegenomen. Dat registeren van de uitstoot tot 3000 voet is verplicht in Europa en dat gebeurt ook elders in de wereld. Maar onderzoeker Leon Adegeest, de man die ook het milieurapport over Lelystad Airport onderuit haalde, ontdekte dat Europa ook aanbeveelt om de uitstoot boven de 3000 voet in kaart te brengen. Andere landen, zoals BelgiŽ, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk doen dit. Nederland registreert alleen tot 3000 voet.

Nederland in de top tien van beste vakantiebestemmingen volgens reisgids Lonely Planet
Nederland behoort volgens de Lonely Planet tot de tien beste landen om te bezoeken in 2020. De redenen? 75 jaar vrijheid, het Songfestival en het goede treinnetwerk. Toerisme-strateeg Isabel Mosk is niet verbaasd over de hoge notering.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jojanneke van den Berge, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggrť. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op dinsdag 22 oktober door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie