Uitzending
EenVandaag - 21-10-2019

21-10-2019

EenVandaag

251 x bekeken | 0 reacties
6
FNV waarschuwt over Jeugdzorg in de rode cijfers: 'We stevenen af op een ramp'
In tientallen gemeenten is de jeugdzorg in gevaar. Uit een inventarisatie blijkt dat 60 instellingen in de rode cijfers zitten, dat is 30 procent meer dan het jaar ervoor. Het extra geld dat de overheid al had toegezegd blijkt volstrekt ontoereikend.

"Dit rapport bevestigt alles waarvoor we gewaarschuwd hebben. We stevenen af op een ramp, als de overheid onze boodschap naast zich blijft neerleggen en niet rigoureus ingrijpt", zegt FNV-bestuurder Maaike van der Aar. De toezeggingen van minister Hugo de Jonge met extra geld te komen, zijn onvoldoende, zegt ze. "Dit bedrag, zo'n 1 miljard, moet verdeeld worden over 355 gemeenten, en dat is dus niet genoeg. Amsterdam heeft al een tekort van vele miljoenen."

Hoe ruim je afgedankte olieplatsforms op in de Noordzee? Overheden en Shell zijn het niet eens
'Ruim je rotzooi helemaal op' is de boodschap van onder meer Nederland aan Shell en het Verenigd Koninkrijk. Drie oude olieplatforms moeten weg, niet alleen de bovenkant maar ook de betonnen vaten onder water. Want daar zit nog 11 miljoen liter olie in.

Als het aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Transport ligt ruimt Shell zijn platforms inclusief containers op. Ook Duitsland, Denemarken en de Europese Commissie maken zich ook zorgen en hopen het Verenigd Koninkrijk, dat het eens is met Shell, nog ervan te overtuigen dat ze Shell moeten laten opruimen. Volgens Shell zelf is het opruimen onder water riskant en is de operatie erg kostbaar.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jojanneke van den Berge, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op maandag 21 oktober door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie