Uitzending
EenVandaag - 18-10-2019

18-10-2019

EenVandaag

159 x bekeken | 0 reacties
6
De strategie van Boris Johnson om de brexit door het Lagerhuis te loodsen
Nu de brexitdeal met de EU gesloten is, wacht Johnson zaterdag de volgende horde: de stemming over zijn deal in het Britse parlement. Brexit-verslaggever Vanessa Lamsvelt vertelt waarom deze 'Super Saturday' bloedstollend spannend wordt.

Vanessa, Boris Johnson is vol vertrouwen dat zijn deal het gaat halen. Is dat terecht?

Nee, dat is echt nog niet gezegd. Hij moet nog een flink aantal parlementariërs overhalen om de deal te steunen. Een grote tegenslag voor Johnson is dat regeringspartner DUP tegen het terugtrekkingsakkoord gaat stemmen. Ook een aantal parlementariërs die Johnson eerder uit zijn Conservatieve Partij heeft gezet, moet Johnson terug zien te winnen. Volgens een telling van The Financial Times zou Boris Johnson er bijna zijn, maar moet hij vechten voor die laatste paar extra stemmen.

Bij een Nederlandse luchtaanval in Irak in 2015 zijn zeker 70 burgerdoden gevallen
Bij GroenLinks zijn er grote vraagtekens over de kennis die er bij het kabinet is over een aanval van een Nederlandse F-16 op een autobommenfabriek van IS in Irak in 2015. Daarbij zijn zeker zeventig burgers gedood.

GroenLinks Kamerlid Bram van Ojik noemt het nieuws dat vanmiddag naar buiten kwam via NRC en NOS een verschrikkelijk bericht. "We hebben heel vaak met het kabinet gesproken over het meer inzichtelijk krijgen van de effecten van die bombardementen", aldus Van Ojik in het Politiek Café van Radio EenVandaag. "Men heeft er nooit iets over willen zeggen. Sterker nog, het kabinet heeft gezegd: "We weten ook niet precies hoeveel burgerdoden bij deze bombardementen zijn gevallen."

In deze uitzending van EenVandaag was Vanessa Lamsvelt te gast. De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jojanneke van den Berge, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op vrijdag 18 oktober door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie