Uitzending
EenVandaag - 20-4-2021

20-4-2021

EenVandaag

205 x bekeken | 0 reacties
7
De Peiling met Gijs Rademaker
Een maand na de verkiezingen zijn de verhoudingen in onze peiling niet veranderd, maar die tussen de politieke partijen wťl. Hoe zijn we verzeild geraakt in deze Ďbestuurscultuurí? En vooral: wat is de weg naar buiten?

Herman Tjeenk Willink is de man die de aan de grond gelopen formatie moet vlottrekken. In de praktijk heeft het, vind ik, wel wat weg van het uit elkaar trekken van ruziŽnde kinderen: het eerste wat je dan zegt is 'twee vechten, twee schuld'. Op zijn Tjeenks: 'Niet alleen Rutte is verantwoordelijk voor de huidige bestuurscultuur in Den Haag. Ook andere fractievoorzitters zijn daar de afgelopen jaren verantwoordelijk voor geweest.'

Biedt de Tweede Kamer voldoende tegenmacht?
Politici hebben er de mond van vol: de Tweede Kamer moet meer 'tegenmacht' gaan bieden. Het parlement liep afgelopen jaren teveel aan de leiband van het kabinet, is het idee. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker voor de kleine Kamerfracties.

Spanning rond Rusland en aanstaande speech Poetin
Vlak voor de jaarlijkse speech van Vladimir Poetin zijn er volop ingrediŽnten voor een onheilspellende ontknoping: crisis in Wit-Rusland, escalatie in OekraÔne, een oppositieleider in hongerstaking en de relatie met het Westen dat een dieptepunt kent.

Morgen om 11 uur onze tijd zal Vladimir Poetin het Russische volk toespreken. Voor de objectieve waarnemer zijn dat meestal patriottische verhalen over de onoverwinnelijke Russische ziel, de successen van Poetin zelf en veel wapengekletter. Dit alles ondersteund door de Russische Doema als applausmachine. Maar deze keer zal er tot ver buiten Rusland scherp geluisterd worden. Want op meerdere schaakborden met onmogelijke patstellingen is Poetin aan zet.

In deze uitzending van EenVandaag was Gijs Rademaker te gast. De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggrť. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op dinsdag 20 april door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!