Uitzending
EenVandaag - 16-3-2021

16-3-2021

EenVandaag

224 x bekeken | 0 reacties
5
De toekomst van briefstemmen
Met spoed is een nieuwe procedure ingezet voor het briefstemmen. Veel 70-plussers gingen de fout in, omdat ze niet wisten dat het stembiljet in een aparte enveloppe moest. Zo had het briefstemmen beter georganiseerd kunnen worden.

Slotzetelpeiling
De slotpeiling; veel mensen, maar ook media hebben de indruk dat de verkiezingsuitslag een dag later precies hetzelfde is. Maar dat gaat niet gebeuren. Onderzoeker Jeroen Kester geeft 5 oorzaken en legt uit waarom je er toch veel uit kunt halen.

'Place your bets.' Zo voelt het soms als peiler, wanneer je een slotpeiling publiceert. Maar dan maar meteen een waarschuwing: een slotpeiling is geen voorspelling. Deze zin heeft iedere peiler op een tegeltje boven zijn of haar bureau hangen, maar daar is lang niet iedereen zich van bewust.

Nieuwkomers gaan stemmen, maar op wie?
De macht van de Sociale Recherche
Femke werd urenlang verhoord bij de gemeente en er werd gedreigd haar bijstand accuut stop te zetten. Ze werd onterecht verdacht van bijstandsfraude. Juristen maken zich zorgen om de vergaande bevoegdheden van de sociale recherche.

Femke vertelt: "Ik moest mee naar een kamertje bij de gemeente en werd urenlang verhoord alsof ik een crimineel was. Ik had het al gedaan, in hun ogen. Volgens de rechercheurs woonde ik weer stiekem samen met mijn ex, waardoor ik geen recht meer had op bijstand. Dat was niet waar, maar ze trokken hun eigen conclusie. Direct."

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op dinsdag 16 maart door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie