Uitzending
EenVandaag - 16-2-2021

16-2-2021

EenVandaag

352 x bekeken | 0 reacties
7
Onderzoek ex-coronapatiŽnten komt lastig van de grond
Driehonderd vaccins heeft het Amsterdam UMC nodig, om te onderzoeken of ex-coronapatiŽnten genoeg hebben aan ťťn in plaats van twee vaccins. Maar het ministerie ziet dat niet zitten. Oud-RIVM-directeur Roel Coutinho is op z'n zachtst gezegd verbaasd.

Het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport (VWS) noemt schaarste als reden voor het niet beschikbaar stellen van de vaccins.

Plaszak tegen medicijnresten
Elk jaar belandt 30 ton rŲntgencontrastvloeistof via de urine van patiŽnten in ons oppervlaktewater. Met plaszakken kan dat worden voorkomen. In zes ziekenhuizen worden ze al meegegeven en de meeste patiŽnten zijn enthousiast.

"Als een patiŽnt een CT-scan moet ondergaan, krijgt hij of zij contrastvloeistof ingespoten, zodat wij de organen en bloedvaten beter kunnen zien. Na het onderzoek plast de patiŽnt de restanten ervan weer uit en via de urine belandt de contrastvloeistof dan in het riool", legt Maarten Dirks uit. Hij werkt al 5 jaar in het Erasmus MC als CT-laborant en sinds de proef met de plaszakken is hij captain van het 'Green Team Radiologie'.

In deze uitzending van EenVandaag was Roel Coutinho te gast. De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggrť. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op dinsdag 16 februari door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Meer nieuws
  • EenVandaag - Rutte vs. Wilders terugkijken

    Rutte vs. Wilders terugkijken

    14-3-2017

    Onderzoek ex-coronapatiënten komt lastig van de grond Driehonderd vaccins heeft het Amsterdam UMC nodig, om te onderzoeken of ex-coronapatiënten genoeg hebben aan één in plaats van twee vaccins. Maar het ministerie…
    Lees verder
  • Bekijk alle TV nieuwsberichten