Uitzending
Een tweede leven - 14-8-2010

14-8-2010

Een tweede leven

1495 x bekeken | 0 reacties
5
Een avond naar een concert
Annette gaat een leuk avondje uit naar een concert, als ze duizelig wordt en zelfs flauwvalt. Omdat ze wel erg lang buiten bewustzijn blijft, wordt ze naar een apart kamertje gebracht en wordt 112 gebeld. Tegen de tijd dat het ambulancepersoneel arriveert, is Annette er erg slecht aan toe. Door een acute en extreem lage bloeddruk, ervaart Annette een uittreding waarbij ze van bovenaf zichzelf en de hulpverleners ziet. Op dat moment is er bij Annette totaal geen verbazing, maar eerder een warm gevoel. Ze accepteert het. Ze bevindt zich in een fel licht en ziet mensen die overleden zijn, zoals haar oom. Ze ziet ze niet zoals wij elkaar normaal gesproken ervaren, maar voelt hun aanwezigheid. Nu, bijna twee jaar na deze bijna-doodervaring, maakt Annette bewust andere keuzes. Ze heeft een hele andere kijk op het leven en relativeert en accepteert de dingen zoals ze zijn.

Een brommerongeluk
Paul is pas 15 jaar als hij een brommer- ongeluk krijgt. Aanvankelijk lijkt de schade mee te vallen maar uiteindelijk belandt hij toch in het ziekenhuis, waar hij in een diep coma raakt. Hij maakt deze periode heel bewust mee en is bezig aan een soort reis. Tijdens deze reis ervaart hij het gevoel van ultieme veiligheid en ultieme zorgeloosheid. Ook ziet hij hoe zijn familie en omstanders bij zijn bed staan en veel verdriet hebben, terwijl hij zelf het gevoel heeft dat dat nergens voor nodig is. Welke kant van de lijn hij ook eindigt, levend of dood, het is goed! Als Paul uiteindelijk toch weer bijkomt, heeft hij moeite om de ervaring een plek te geven. In eerste instantie kan en wil hij wat hij heeft meegemaakt ook niet met anderen delen. Maar dat hij een ander mens is geworden, dat is wel duidelijk.

Deze uitzending van het programma Een tweede leven is uitgezonden op zaterdag 14 augustus door de KRO. De presentatie was in handen van Karin de Groot.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie