Uitzending
DWDD - 9-5-2014

9-5-2014

DWDD

2141 x bekeken | 0 reacties
7
In de uitzending van vrijdag 9 mei o.a.: 4 toppatissiers, Diederik Jekel. Muziek is er van Sunday Kids, Pieter Derks doet stand-up comedy, tafelheer is Marc-Marie Huijbrechts.

Toneelstuk 'Anne': Peter Vandermeersch
Gisteravond de première van ‘Anne’, het toneelstuk over Anne Frank in het gloednieuwe Theater Amsterdam in de Amsterdamse Houthavens. Geschreven door schrijversechtpaar Leon de Winter en Jessica Durlacher onder regie van Theu Boermans. Het is na de Broadwayversie uit 1955 de tweede keer dat een toneelbewerking toestemming krijgt om uit het dagboek te citeren.

Er ontstond al een klein relletje omdat de uitgebreide dinerarrangementen moeilijk zijn te verenigen met de honger die tijdens de oorlog werd geleden. Maar de verwachtingen waren torenhoog, de recensies vandaag nogal verschillend. De Telegraaf is lyrisch, Parool en vooral NRC zijn verre van enthousiast. NRC vulde de hele voorpagina met een karige recensie “Anne is een imponerende, maar brave en eendimensionale voorstelling”. Aan tafel: hoofdredacteur Peter Vandermeersch.

Eetbare kunstwerken door vier toppatissiers
Kunst om op te vreten. Dat was het idee van de stichting ArtFund, die met het project ‘Edible Masterpieces’ in Engeland geld inzamelt om kunstaankopen van musea en galeries mogelijk te maken. Hoe? Het Britse volk kan een kunstwerk namaken met eetbare producten. Die meesterwerken worden vervolgens geveild en de opbrengst gaat naar de kunsten. Van Jackson Pollock cake tot VanGogh taart!

Wij vroegen vier Nederlandse toppatissiers om een kunstwerk naar keuze in eetwaar te vatten: Bart de Gans, Boudewijn Nijmeijer, Carlo Midiri en Peter Remmelzwaal.

Element 117: Diederik Jekel
Een kleine opfrisser scheikunde: het periodiek systeem der elementen is een tabel met daarin een systematische weergave van alle scheikundige elementen. Een element is een stof die uit één soort atomen bestaat en niet meer door een chemische bewerking in een andere stof te ontleden is. Een voorbeeld is een zuivere diamant, die bestaat enkel uit koolstofatomen, er zitten geen andere soorten atomen in.

In de tabel waren 116 elementen opgenomen, tot in 2010 nummer 117, Ununseptium (Eka-Astaat), ontdekt werd. Vandaag is het bestaan officieel erkend en moet Diederik Jekel ook het 117e element in zijn kop stampen.

Dinge-dong: Getty Kaspers
Afgelopen dinsdag in DWDD een speciale Songfestival editie van Guilty Pleasures. Hadewych Minis zong toen haar versie van ‘Dinge-dong’ (Ding-a-Dong in het Engels), het winnende Songfestivallied uit 1975 van de band Teach-In. Toenmalig zangers Getty Kaspers was blij verrast en komt vanavond bij hoge uitzondering Dinge-dong live zingen om Waylon en Ilse een hart onder de riem te steken! Voormalig Teach-In bassist John Gaasbeek begeleidt haar op piano.

In deze uitzending van DWDD waren Diederik Jekel, Getty Kaspers, Hadewych Minis, Jackson Pollock, Jessica Durlacher, Leon de Winter, Theu Boermans en Waylon te gast. De presentatie was in handen van Matthijs van Nieuwkerk. Deze uitzending van het programma DWDD werd uitgezonden op vrijdag 9 mei door de VARA.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie