Uitzending
DWDD - 5-4-2012

5-4-2012

DWDD

1865 x bekeken | 0 reacties
8
Te gast in de uitzending van donderdag 5 april zijn o.a: Gerard Spong, Ramon Beuk en Wilfried de Jong. Muziek is er van Lange Frans samen met Pieter Both van JAH6. Tafelheer is Adriaan van Dis.

Gerard Spong en Ramon Beuker
Op 8 december 1982 worden in Suriname vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime onder leiding van Desi Bouterse vermoord. Volgens het regime werden de vijftien neergeschoten op de vlucht. De precieze omstandigheden worden nooit opgehelderd en daarom wordt in 2000 een gerechtelijk onderzoek begonnen, vanaf 2007 gevolgd door een proces voor een krijgsraad. Op 23 maart jongstleden verklaarde een voormalige vertrouweling van Bouterse dat Bouterse destijds zelf twee tegenstanders heeft doodgeschoten.
Partijgenoten van Bouterse, ondertussen president van Suriname, dienen echter een voorstel in voor een amnestiewet, die hem vrijwaart van een gevangenisstraf voor zijn aandeel. Die wet is vannacht aangenomen. Wat zijn de consequenties voor het proces en Suriname in het algemeen? Aan tafel: Gerard Spong en Ramon Beuk.

Wilfried de Jong
Op 8 april aanstaande wordt de ééndaagse wielrenklassieker Parijs-Roubaix weer verreden. De koers is vermaard om de beruchte kasseien: de grove stenen die vroeger werden gebruikt om straten te verharden, voordat asfalt in zwang kwam. De kasseien zijn een zware aanslag op de wielrenners én hun materiaal. Wilfried de Jong is al jaren door de klassieker gefascineerd en heeft er een documentaire over gemaakt onder de vlag van zijn programma Holland Sport. Hij fietst daarin zelf over het parcours, niet tijdens de race, en ontmoet bekende wielrenners en onbekende bewoners uit de streek.

Lange Frans en Pieter Both
Muziek is er van Lange Frans en Pieter Both van JAH6.

Tafelheer: Adriaan van Dis
Adriaan van Dis (1946) is schrijver van onder meer 'Nathan Sid', 'In Afrika' en 'Leeftocht'. Daarnaast is hij programmamaker.

Deze uitzending van het programma DWDD is uitgezonden op donderdag 5 april door de VARA. Te gast waren Adriaan van Dis, Gerard Spong, Lange Frans, Ramon Beuk en Wilfried de Jong. De presentatie was in handen van Matthijs van Nieuwkerk.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie