Uitzending
DWDD - 23-9-2013

23-9-2013

DWDD

1252 x bekeken | 0 reacties
8
In de uitzending: Zijne Koninklijke Hoogheid prins Jaime de Bourbon Parme, Peter Buwalda, Rob van Essen, Marleen Janssen, Rob van der Loo, Stef Broks, Ruud Jolie en Marcela Bovio. Muziek is er van Bettens, tafeldame is Rosanne Hertzberger.

Zijne Koninklijke Hoogheid prins Jaime de Bourbon Parme
Onmisbaar voor mobiele telefoons, accu’s en belangrijk bestandsdeel van veelgebruikte medicijnen tegen bijvoorbeeld depressie: Lithium wordt ook wel het goud van de 21ste eeuw genoemd. De helft van de wereldvoorraad van deze grondstof blijkt zich nu diep onder de grond van Bolivia te bevinden. Voor het ontwikkelingsland is het echter onmogelijk om op eigen kracht bij deze ongekende rijkdom te komen. En dus wordt de hulp van Nederland ingeroepen bij het delven van de grondstof. Minister Ploumen is op dit moment in New York om een deal te tekenen die werd binnengehaald door speciaal gezant natuurlijke hulpbronnen: prins Jaime Bourbon de Parme. Vanavond zit hij bij ons aan tafel.

Marleen Janssen, Peter Buwalda en Rob van Essen
Eindelijk. Hij is er. De langverwachte nieuwe roman van Donna Tartt, ‘Het Puttertje’. Meer dan tien jaar na het verschijnen van ‘De Kleine Vriend’, heeft uitgeverij De Bezige Bij de wereldprimeur. Ruim 900 pagina’s tellend, een odyssee door het hedendaagse Amerika. Over verlies en obsessie, overlevingskracht en identiteit, maar ook een ode aan de beeldende kunst. Voldoet het boek aan de hooggespannen verwachtingen? Afgelopen weekend al verschenen de eerste twee recensies in het NRC en de Volkskrant.

Heavy metal opleiding: Metal Factory
Heavy metal is al jarenlang een groots Nederlands exportproduct. De dubbele bassdrums en beukende gitaren van bands als Epica of Within Temptation hebben ver buiten de landsgrenzen enorme aantallen fans. Niet alleen in Westerse landen, maar ook in bijvoorbeeld Rusland en India.

Reden genoeg om de eerste MBO-opleiding Heavy Metal op te richten: de ‘Metal Factory’. In poppodium Dynamo in Eindhoven, de bakermat van de scene, zal de driejarige opleiding studenten alle ins –en outs van de muziekstroming bijbrengen: van zang –en speltechnieken tot de geschiedenis van het genre. De leraren maken deel uit van de grootste Nederlandse metalbands. Aan tafel vier docenten: Marcela Bovio (Stream of Passion), Rob van der Loo (Epica), Stef Broks (Textures) en Ruud Jolie (Within Temptation). Ook in de studio enkele leerlingen: Mike van den Heuvel, Sid van Kastel, David Mulder en Simone van Straten.

Muziek: Bettens
De basis van de Belgische band K's Choice bestond uit de broer en zus Gert en Sarah Bettens. In Nederland behaalde ze in 1996 hun grootste hit met 'Not an addict'. Gert en Sarah werkten de afgelopen jaren aan diverse solo-projecten, maar nu zijn ze weer helemaal terug met 'Bettens'.

Tafeldame: Rosanne Hertzberger
Rosanne Hertzberger (1985) doet promotie-onderzoek aan de UvA in de moleculaire microbiologie. Daarnaast schrijft zij columns voor NRC Handelsblad.

Ze studeerde Life Science & Technology in Leiden/Delft (met studieperiodes in Parijs en Lausanne) en deed haar afstudeerproject bij Nestlé Research Center in Zwitserland, die haar promotie-onderzoek daarna wilden financieren. Ze is daar nu vanaf 2009 mee bezig (tot, hopelijk, eind dit jaar). Het onderzoek gaat over zuurstofstress en H2O2 productie van melkzuurbacteriën.

Ze begon te schrijven bij het Leids Universitair Weekblad Mare. Eerst eens per drie weken daarna elke week op de achterkant "Megahertz". Daarna volgde de nrc.next en nu ook het NRC weekend. Ze schreef ook grotere stukken, waarvan sommige nogal wat los hebben gemaakt, onder andere over kant en klaar maaltijden, over kraken, over natuurbeleid en de hang naar natuurlijkheid, over religieuze slacht besnijdenis en over emancipatie.

In deze uitzending van DWDD was Marleen Janssen Groesbeek te gast. Door Sarah Bettens werd er opgetreden in deze uitzending van DWDD. De presentatie was in handen van Matthijs van Nieuwkerk. Deze uitzending van het programma DWDD werd uitgezonden op maandag 23 september door de VARA.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie