Uitzending
DWDD - 21-5-2014

21-5-2014

DWDD

1744 x bekeken | 0 reacties
7
In de uitzending van woensdag 21 mei o.a.: Peter Vandermeersch, Frans Timmermans, Guilty Pleasures met Nielson, Pink Oculus en Dotan. Muziek is er van The Big Hunger, Nico Dijkshoorn dicht, tafelheer is Ali B.

Frans Timmermans
Donderdag Europese verkiezingen, voor veel Nederlanders een gevalletje ver-van-mijn-bed-show. We mogen kiezen wie ons gaat vertegenwoordigen in Brussel, maar weinig mensen weten wat daar precies gebeurt. Sterker nog, dankzij de crisis en de enorme sommen die werden toegekend aan de zuidelijke landen groeide de anti-Europese sentimenten tot grote hoogte. Aan de politiek de schone taak om tegen de stroom in te blijven pleiten voor een verenigd Europa. Na Jesse Klaver komt dit keer onze minister van Buitenlandse Zaken een lans breken voor die mooie Europese gedachte.

Peter Vandermeersch
De loopgraven, de uitgestrekte groene weides, bezaaid met ontelbare witte kruizen, de klaprozen: ze staan in ons collectief geheugen gegrift als symbool voor de Eerste Wereldoorlog die met name in Noord Frankrijk en België een spoor van vernietiging trok. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat deze bloedige oorlog uitbrak, voor ons aanleiding voor een collegereeks met Peter Vandermeersch. In deze vijfde editie gaat hij in op een gevoelig onderwerp: de militairen die door eigen manschappen zijn geëxecuteerd. De redenen waren divers: muiterij, in slaap vallen tijdens wachtdienst, lafheid, maar vooral: desertie. Met name de Britten waren bikkelhard, zij spraken 3080 doodstraffen uit, waarvan 10% ook daadwerkelijk is uitgevoerd.

'Guilty Pleasures': zomerhits
Hoewel de zomer officieel pas over een maand begint, zijn de temperaturen deze week al behoorlijk zomers. En bij een zomer hoort natuurlijk ook een zomerhit. Deze vrolijker zomerse liedjes zijn in veel gevallen ook een ‘Guilty Pleasure’. Aan Nielson, Pink Occulus en Dotan de taak om op eigen wijze een invulling te geven aan hun heimelijke zomerse muzikale genoegens.

Muziek: The Big Hunger
The Big Hunger maakt alternatieve popliedjes. De band is nog jong, maar zet een volwassen geluid neer. Ze hebben flink naam gemaakt met hun zondagse jamsessies in Café de Prins, waar zij met grote namen uit de Nederlandse muziekscene samenspeelden. Artiesten van divers pluimage kwamen langs: onder meer Shirma Rouse, Evelien Vroonland, Ruben Hein en MC Fit. Op 26 mei komt hun debuutplaat 'Ways to Waste Time' uit.

In deze uitzending van DWDD waren Ali B., Frans Timmermans en Nico Dijkshoorn te gast. De presentatie was in handen van Matthijs van Nieuwkerk. Deze uitzending van het programma DWDD werd uitgezonden op woensdag 21 mei door BNNVARA.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie