Uitzending
Debat op 2 - De zorg wordt onbetaalbaar

De zorg wordt onbetaalbaar

Debat op 2

16-6-2012

| 1073 x bekeken | 0 reacties
5
De kosten voor de ouderenzorg rijzen de pan uit. We raken aan de grenzen van geld en menskracht. En dat terwijl er nu al geklaagd wordt over misstanden door gebrek aan personeel. Mensen die uren in een poepluier zitten, nooit buiten komen en vereenzamen. Als er niets verandert wordt dat alleen maar erger.

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) luidde afgelopen week de noodklok. Als we de ouderenzorg in stand willen houden, zullen we een deel van onze zorg zelf moeten gaan betalen. Bijvoorbeeld door geld opzij te zetten voor de oude dag. Maar wie heeft in deze dure tijden van crisis geld over voor zorgsparen? En krijgen we zo een tweedeling in de zorg?

Een andere oplossing die klinkt: ouderen moeten voor basale zorg meer een beroep doen op hun kinderen en anderen in hun omgeving. Wie heeft de tijd, zin en puf voor mantelzorg aan ouderen, naast een gezin, een baan en andere verantwoordelijkheden? Nu al zijn honderdduizenden mantelzorgers overbelast.

Is het uitkleden van de ouderenzorg een aantasting van onze beschaving? Of is het juist gezond dat we zelf meer onze verantwoordelijkheden nemen en betalen en mee helpen aan ouderenzorg?

Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel De zorg wordt onbetaalbaar is uitgezonden op zaterdag 16 juni door de KRO. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie