8-9-2012
1625 x bekeken | 0 reacties
Het meest heikele punt van de komende verkiezingen is de zorg. Het is onze grootste kostenpost en aan bezuinigingen binnen de gezondheidszorg lijkt niet te ontkomen. Als het zo doorgaat is een doorsnee gezin in 2040 tot de helft van het inkomen kwijt aan zorglasten. Maar waar moet dan het mes in? Welke maatregelen gaan de kosten terugbrengen zonder dat de kwaliteit minder wordt? Volgens sommige politieke partijen valt er veel te halen bij de ouderen. Onze zorg voor hen is één van de duurste systemen van de wereld. Een Nederlandse oudere kost ongeveer drie keer zoveel als een Duitse. Hoe kan er op hen worden bezuinigd en kan dat eigenlijk wel? Kan je van een gepensioneerde vragen of hij of zij extra wil bijdragen aan zijn scootmobiel of rollator? Of gaat het zelfs zover dat bijvoorbeeld 85-jarigen hun nieuwe heup niet meer of deels wordt vergoed?
De oplossing zit ‘m misschien niet alleen in het geld, maar ook in de zelfredzaamheid. Het CDA vindt bijvoorbeeld dat ouderen eerst een beroep moeten doen op hun sociale omgeving voordat er bij de overheid wordt aangeklopt. Familieleden zouden ook kunnen helpen in de zorg.
Iedereen heeft recht op zorg. Maar tot hoever moet die zorg betaald worden door de overheid en wanneer komt het punt dat je zelf moet gaan bijdragen om te worden behandeld? Of dat je een beroep moet doen op je naasten als je verzorging nodig hebt?
In Debat op 2 een discussie over de rekening van de zorg: wie gaat die betalen? Met de nummers twee van het CDA en de SP, Renske Leijten (SP) en Mona Keijzer (CDA).
Deze uitzending van het programma Debat op 2 is uitgezonden op zaterdag 8 september door de KRO. Te gast waren Mona Keijzer en Renske Leijten. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.