Uitzending
Debat op 2 - Bier en voetbal

Bier en voetbal

Debat op 2

9-6-2012

| 1069 x bekeken | 0 reacties
6
De leeftijdsgrens voor alcohol opschroeven. De discussie laait elk jaar weer op. Ook de afgelopen weken werd er weer opgeroepen om de leeftijd van 16 naar 18 jaar op te krikken. Wie een biertje wil drinken, moet meerderjarig zijn als het aan de GGD en de Eerste Kamer ligt. Ook moet alcohol duurder worden en niet meer verkrijgbaar zijn in de supermarkt.

Helpt dat om onze jeugd te beschermen tegen drank? Kan dit voorkomen dat steeds meer jongeren zich een coma zuipen? Of is dat helemaal niet de verantwoordelijkheid van supermarkten en bierleveranciers?Of is het de verantwoordelijkheid van de politiek? Het CDA wil de minimumleeftijd voor bierverkoop ook verhogen, zo lezen we in het verkiezingsprogramma. Vettax, hogere accijnzen op sigaretten, alcoholverkoop aan banden….bemoeit de overheid zich niet teveel met onze levensstijl? Of is deze bemoeienis volkomen terecht gezien het aantal alcoholverslaafden, comazuipers en obesitas-patiënten?

Of moeten we de aanpak zoeken in de opvoeding. Ligt de verantwoordelijkheid voor alcoholmisbruik niet veel meer bij de ouders? Is het niet veel te gewoon geworden om in het bijzijn van kinderen een biertje te drinken? Veel ouders roken immers niet als hun kinderen in de buurt zijn. En wanneer mag je kind voor het eerst meedrinken? Met 12, 15, 18 jaar?

Nu er weer wordt afgetrapt voor het EK voetbal, neemt heel Nederland plaats voor de tv en daar zal het gebruikelijk biertje niet bij ontbreken. Het één lijkt niet zonder het andere te kunnen. Want als we straks het Nederlands Elftal toejuichen zijn we gekleed in een Bavaria-jurkje of in het T-shirt met eigen rugnummer van Heineken. De thuistap die je krijgt als je overstapt naar een andere energieleverancier staat in de huiskamer. Of de kratten bier staan opgestapeld op het balkon, goedkoop ingekocht door de stuntprijzen in de supermarkt. Voetbal is een feest en dat deel je met je vrienden. En je familie, jong en oud met een pilsje in de hand. Maar moet er geen rem komen op het gebruik van alcohol? Welk signaal geven we af als ouder als bij elk sportevenement bier niet mag ontbreken? Kunnen we niet proosten op de prestaties van Oranje met een colaatje? Of een spaatje rood? Hoe komt het toch dat we dat biertje zo gewoon zijn gaan vinden?

Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel Bier en voetbal is uitgezonden op zaterdag 9 juni door de KRO. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie