Uitzending
Debat op 2 - De Woningmarkt

De Woningmarkt

Debat op 2

15-9-2012

| 1050 x bekeken | 0 reacties
4
Wat gaat er na de verkiezingen gebeuren op de huizenmarkt?
De berichten over de woningmarkt zijn alles behalve rooskleurig. Huizen worden steeds minder waard, ze staan langer te koop en een hoop eigenaren blijven zitten met een enorme schuld na de verkoop. De woningmarkt zit in het slot. Starters moeten in beweging komen om de huizenmarkt aan de praat te krijgen. Maar zij wagen zich er nu liever niet aan. Ze kunnen de huizen niet betalen en er is geen bank die ze een hypotheek gaat verstrekken om een duur huis te kopen. En de huizeneigenaren willen niet zakken in de prijs, want wie zit er te wachten op een schuld van enkele duizenden euroís?

Hervormingen lijken onontkoombaar, er moet iets gebeuren. En de maatregelen die de afgelopen weken door bijna alle politieke partijen werden geopperd, zullen lang niet voor iedereen goed uitpakken. Uiteraard wordt de hypotheekrenteaftrek met regelmaat genoemd. Veel partijen willen deze belastingteruggaaf voor huiseigenaren de komende jaren afbouwen. Dat maakt het voor starters nog onaantrekkelijker om een hypotheek af te sluiten. Daarnaast is het voor deze groep potentiŽle huiseigenaren misschien wel oneerlijk dat velen jarenlang en voorlopig nog steeds hebben kunnen genieten van de teruggaaf en dat zij er niet of veel minder van kunnen profiteren. Moeten we dan naar een situatie toe zoals in Zweden waar de hypotheekrenteaftrek voor iedereen werd afgeschaft? Dus ook voor de bestaande gevallen? Of creŽren we daar een nieuw probleem mee? Een enorme grote groep mensen die hun hypotheek dan niet meer kunnen betalen? Of die zelfs geen geld meer hebben om boodschappen doen, omdat ze dat deden van de aftrek die ze maandelijks terugkregen. Hebben zij gevraagd om die problemen door te hoge hypotheken af te sluiten?

Een eigen huis: hoe kom je er nog aan en hoe kan je het nog betalen? Wat staat ons te wachten met een nieuwe regering als het gaat om wonen? Aanstaande zaterdag daar een discussie over met huiseigenaren, starters en makelaars, bij Debat op 2.

Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel De Woningmarkt is uitgezonden op zaterdag 15 september door de KRO. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie